Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V řešeném postupu máme, že řada je konvergentní, a jako důkaz se použije srovnávací kritérium.
Je možné použít limitu a pomocí ní dokázat splnění nutné podmínky konvergence?
Takto:
čitatel dosahuje periodicky hodnot od -1 do + 1, jmenovatel jde k nekonečnu, takže výsledek limity je nula?
↑ vlado_bb:
aha, nutná podmínka konvergence je, že limita sčítanců je rovna 0. A já mám uvedenu limitu řady, ne sčítanců?
Nyní mě napadá, že ani nevím, jestli znám nějakou řadu, která je konvergentní, protože splňuje nutnou podmínku konvergence ...
maver napsal(a):
aha, nutná podmínka konvergence je, že limita sčítanců je rovna 0. A já mám uvedenu limitu řady, ne sčítanců?
Neexistuje nic take ako limita nekonecneho radu, v suvislosti s nekonecnymi radmi su dolezite limity dvoch postupnosti - postupnosti clenov radu a postupnosti ciastocnych suctov.
maver napsal(a):
Nyní mě napadá, že ani nevím, jestli znám nějakou řadu, která je konvergentní, protože splňuje nutnou podmínku konvergence ...
Iba z nutnej podmienky konvergencia nevyplyva. Zjednodusme situaciu: Nutna podmienka na to, aby je nerovnost . V tychto suvislostiach tvoja otazka znie: "Ani neviem, ci poznam nejake cislo, ktore je vacsie ako sto, ak o nom viem, ze je vacsie ako desat."