Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 02. 2015 17:24

BigBear
Reputace:   

Vysvětlení Cauchyovské posloupnosti

Ahojte, mám trochu problém s pochopením Cauchyovské posloupnosti. Chápu B-C podmínku, rozumím tomu, co se v tom vzorci píše, umím to použít při výpočtech, chápu, že se používá např. k definici úplného metrického prostoru, ale co tedy říká? Na wiki píší: "je taková posloupnost prvků metrického prostoru, jejíž členy se k sobě blíží libovolně blízko". Zní to jako jakési "intuitivní" vysvětlení, ale je pro mě stejně matoucí, jako B-C podmínka v matematickém tvaru.

Můžete mi to někdo zkusit objasnit "lidskou řečí"? Dík moc.

#2 02. 02. 2015 17:31

Bati
Reputace:   192 

Re: Vysvětlení Cauchyovské posloupnosti

Ahoj,
podstatný rozdíl mezi Cauchyovskostí a obyčejnou konvergencí je ten, že to první nepotřebuje limitní bod, který už obecně nemusí patřit do stejného prostoru jako členy posloupnosti - viz ta úplnost.
Konvergence tedy implikuje Cauchyovskost.

#3 02. 02. 2015 18:20

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Vysvětlení Cauchyovské posloupnosti

↑ BigBear:Je celkom pochopitelne, ze to na teba posobi matuco, nakolko zrejme mas skusenosti iba s postupnostami v mnozine $R$. Tam je totiz pojem "byt konvegentnou postupnostou" a "byt cauchyovskou postupnostou" to iste. Vezmime ale mnozinu $R \setminus \{ 0 \}$ a v tejto mnozine postupnost $\{ \frac 1n \}$. Tato postupnost v uvedenej mnozine je cauchyovska, ale nie konvergentna. Uz je jasnejsie?

Zápatí