Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, mám trochu problém s pochopením Cauchyovské posloupnosti. Chápu B-C podmínku, rozumím tomu, co se v tom vzorci píše, umím to použít při výpočtech, chápu, že se používá např. k definici úplného metrického prostoru, ale co tedy říká? Na wiki píší: "je taková posloupnost prvků metrického prostoru, jejíž členy se k sobě blíží libovolně blízko". Zní to jako jakési "intuitivní" vysvětlení, ale je pro mě stejně matoucí, jako B-C podmínka v matematickém tvaru.
Můžete mi to někdo zkusit objasnit "lidskou řečí"? Dík moc.
Ahoj,
podstatný rozdíl mezi Cauchyovskostí a obyčejnou konvergencí je ten, že to první nepotřebuje limitní bod, který už obecně nemusí patřit do stejného prostoru jako členy posloupnosti - viz ta úplnost.
Konvergence tedy implikuje Cauchyovskost.
↑ BigBear:Je celkom pochopitelne, ze to na teba posobi matuco, nakolko zrejme mas skusenosti iba s postupnostami v mnozine
. Tam je totiz pojem "byt konvegentnou postupnostou" a "byt cauchyovskou postupnostou" to iste. Vezmime ale mnozinu
a v tejto mnozine postupnost
. Tato postupnost v uvedenej mnozine je cauchyovska, ale nie konvergentna. Uz je jasnejsie?