Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Čau,
v poslední době mně vrtá hlavou, jak se dá z hlavy odmocnit třeba dvojka a taky, jak to dělali naši předkové, když neměli kalkulačky. Potažmo vím, že odmocninu ze dvou lze napsat taky jako
, ale nevím, jak tuto operaci vyjádřit jiným zápisem.
Díky za odpověď. :)
Ahoj,
dá se to počítat iteračně. Vezmeš nějakou metodu pro hledání kořenů rovnic a použiješ ji na rovnici
. Hledaný kořen
se pak bude blížit
, pokud ta metoda funguje. Např. Newtonova metoda tečen ti dá vzorec
, takže čísla
se budou blížit
. Tak to, myslím, dělají kalkulačky. Tahle metoda konverguje rychle - takže věřím, že by to někdo dokázal i z hlavy poměrně přesně (stačí dobře odhadnout
a pak udělat jednu iteraci).
ahoj ↑ damib:,
tak, jak existuje algoritmus písemného dělení a násobení, existuje algoritmus na ruční výpočet druhé odmocniny. Já jsem se ho kdysi ve škole ještě učil. Je to něco podobného jako u dělení. Sepisují se tam nějaké zbytky, další číslice vychází po nějakém dělení dvojnásobkem dosavadního výsledku. Už si to přesně nepamatuju, ale určitě se to dá na netu někde najít.
damib napsal(a):
... jak se dá z hlavy odmocnit třeba dvojka a taky, jak to dělali naši předkové, když neměli kalkulačky...
Na papíře se učili odmocňovat na základce + tabulky odmocnin, pak logaritmicky (tabulky, pravítko), při odmocňování na mechanické kalkuiačce uměli chytře využít skutečnosti, že součet lichých čísel od 1 do n = n^2 a taky - spíš východní předkové - uměli všechno bleskově spočítat na počítadle (sčotu).