Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
↑ kreatura: v zadání je trošku podezřelá 3. odmocnina u 18, jelikož jinak by to šlo upravit na součinový tvar, pokud si to dobře představuji. Zkus překontrolovat zadání (odkud je?). Děkuji.
Skusim to teda cez Wolfram. Ci da vysledok. Zadanie sedi, ale je to taka nespolahliva knizka, tak je dost mozne, ze sa sekli.
Dakujem za ochotu.
Ale ano, ... este som neskusal Wolfram, ale je vidiet, ze ked tam nie je ta mocnica 18-tich, tak vyraz
sa da vykratit, resp. to uviest na sucinovy tvar a riesit dva pripady.
↑ kreatura:
ano, takový celkem slušný příklad na součinový tvar bych nekazila 3. odmocninou z 18 (pokud k zadání jsou výsledky, tak spíš zkontrolovat dosazováním).
tak vyraz
sa da vykratit, resp. to uviest na sucinovy tvar
rozhodně nevykratit, ale vytknout a řešit dva případy + podmínky.
jelena napsal(a):
↑ kreatura:
ano, takový celkem slušný příklad na součinový tvar bych nekazila 3. odmocninou z 18 (pokud k zadání jsou výsledky, tak spíš zkontrolovat dosazováním).tak vyraz
sa da vykratit, resp. to uviest na sucinovy tvar
rozhodně nevykratit, ale vytknout a řešit dva případy + podmínky.
Preco by to neslo vykratit? Vykratit s tym, ze sa urci nulova hodnota
, lebo nulova hodnota tohto vyrazu splna rovnost. To znamena, ze nulova hodnota je korenom rovnice (
). Co je jednym z korenov podla knizky, teda rovnica urcite neobsahuje clen
ale len
. Ale v podstate je to to iste, len ty si sa obaval, ze by som vykratenim stratil jeden koren. Chapem. Vdaka.
↑ kreatura:
Krátia sa zlomky.
Ak myslíš delenie, nulou sa deliť nesmie.
misaH napsal(a):
↑ kreatura:
Krátia sa zlomky.
Ak myslíš delenie, nulou sa deliť nesmie.
Deli sa pre pripad, ked ten vyraz nie je nulovy. Ak sa vsak vyraz rovna nule, tym sa vynuluju strany rovnice a
. Cize v tom pripade sa nedeli, len sa pytam, kedy sa tie dve strany rovnaju..
Zdravím,
↑ kreatura: děkuji, já jsem pochopila, že máš na mysli dělení každé ze stran rovnice výrazem
. A z dalšího příspěvku je vidět, že podmínky dělení bys ošetřil. Ovšem ne vždy to zazní, proto takovému sdělení bez uvedení podmínek bych se spíš vyhnula. Převod na součinový (podílový) tvar s anulovanou stranou pravou stranou mi přijde takový méně náchylný ke ztratě kořenů a k opomenutí podmínek.
jelena napsal(a):
Zdravím,
↑ kreatura: děkuji, já jsem pochopila, že máš na mysli dělení každé ze stran rovnice výrazem. A z dalšího příspěvku je vidět, že podmínky dělení bys ošetřil. Ovšem ne vždy to zazní, proto takovému sdělení bez uvedení podmínek bych se spíš vyhnula. Převod na součinový (podílový) tvar s anulovanou stranou pravou stranou mi přijde takový méně náchylný ke ztratě kořenů a k opomenutí podmínek.
Ano, to sa hodi. Som o tom presvedceny. :-)
Dakujem.