Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

ahojte, zřejmě jsem nepochopil vzorec pro dilataci času. Snad se najde někdo kdo mi s tím pomůže :)
video čas 33:17
Holčička ve vlaku, který cestuje rychlostí blízké rychlosti světla, kolem Země, dejme tomu rychlostí 299 999 999 ms^-1 se rozeběhne. A aby náhodou nepřekročila rychlost světla, tak čas kolem ní začne plynout pomaleji. Takže lidem na Zemi uplyne na hodinkách plácnu 2s zatímco holčičce jen 1s, aby náhodou nepřekročila rychlost světla. takže
, což i odpovídá tomu vzorci pro ditalaci. Ale jak se tím, že se zpomalí čas kolem ní zabrání tomu, aby nedosáhla rychlosti světla?
Vždyt kdyby urazila 1m za 1s, její rychlost by byla 1ms^-1, tak se dostane na 3*10^8 ms^-1 a je problém. Takže když čas kolem ní bude plynout pomaleji, takže ona urazí jeden 1m za 0,5s, z pohledu pozorovatele mimo vlak, a její rychlost bude 2 ms^1. Což je přece ještě horší...
Děkuji za odpovědi :)
Ahoj ↑ jeame: :)
jeame napsal(a):
Vždyt kdyby urazila 1m za 1s, její rychlost by byla 1ms^-1, tak se dostane na 3*10^8 ms^-1 a je problém.
Takhle skladat rychlosti nelze, protoze to jde pouze v klasicke fyzice. Tady to je v rozoru s postulatem STR. Slouzi pro to tedy vzorec pro skladani rychlosti
takze po dosazeni u'=1m /s; v=299 999 999 m/s dostaneme rychlost mensi nez rychlost svetla a to je v poradku.
A teprve z teto rychlosti muzeme pomoci vzorce pro dilataci casu urcovat, jak rychle pro holcicku cas plyne.
Pro rychlejsi rychlosti plyne cas pomaleji. A proto nam ucitel ve fyzice rikal, ze pokud chceme v cekarne u doktora nejak urychlit cekani, mame behat v cekarne do kolecka :)

↑ holyduke:
Omlouvám se, moje chyba, kapitola skládání rychlostí je až za dilatací času, tak sem se k ní dostal až ted a hned mi to bylo jasný, vtípek dobrej :D
děkuju :))