Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Hledám na internetu podklady pro základy matematiky ze základní školy. Vím, je to ostuda, ale když se nyní učím se svým synem (6třída ZŠ), tak se před ním stydím přiznat si, že jsem zapoměl i nejzákladnější věci z matematiky.
Již jsem zde našel jednoduché vysvětlení zlomků, kde jsem si to jen přečetl a oživil, takže nebyl problém. Nyní jsem ale počítal nějakou nerovnici a protože nám to nevyšlo, koukal jsem zpátky a zjistil že jsem přehodil znaménko + a -. Řekl jsem, že jsem se přehlédl, ale nechci, aby se to opakovalo, takže celé dopoledne hledám nějaké shrnutí základů matematiky. Nikde nenacházím ucelené informace, tak se zeptám zde, zda o něčem nevíte.
+ a - je jen vrcholek ledovce, hrozím se problémů s odmocninami a mocninami, kde si jen zhruba pamatuji, že tam ty znaménka také lítají nějak :o/
Tak na tomto webu jsem právě hledal vysvětlení zmíněné změny + za -, ale nenašel. To, že - a + se rovná -, a že - a - se rovná +, to si vygooglím. Rád bych si tu informaci ale nějak vysvětlil, abych ji pochopil a nemusel to za x let zase řešit.
Já vím, že je to ostuda a jsem pozpátku 30 let, ale se mnou se nikdo neučil a má pozice na trhu práce není růžová. S mým synem se učit budu, aby z něj něco bylo a mohl si vybírat. A sedět u sešitu s domácím úkolem pro šestou třídu ZŠ a říct synovi, že to nechápu, to není moc příjemné :).
↑ tomaschveja:
Zdravím :-)
Přeji pevné nervy a hodně vytrvalosti (vlastní zkušenost potvrzuje, že učit - doučovat - vysvětlovat vlastnímu dítěti vyžaduje pravě takové vlastnosti - znalost je až na druhé pozici).
Problém někdy byvá i v tom, že to, co my (starší :-) vyřešíme buď selským rozumem nebo na základě nějakých pozdějších poznatků (třeba pokud v zaměstnání počítaš procenta odvodů ze mzdy tak, že hrubou mzdu rovnou vynasobíš 0,15 a vypočteš 15 % odvodů), tak požadavky, postupy nebo i zápisy v sešitě pro 6. třídu mohou být trochu jiné.
Proto bych byla trochu opatrná - společně rozebrat úkol je samozřejmě dobře, dohlédnout, zda ukol je udělán - také v pořádku.
Ale na soustavný výcvik možna bych se poohledla v okolí, zda není někde v dosahu trochu spolehlivý středoškolak (středoškolaška - jsou více schopné trpělivě vysvětlovat), stačí 1-2 ročník, který sam prošel přejímací zkouškou na SŠ a má slušné studijní výsledky.
Spíše, než internetové zdroje, bych doporučovala knižku - v každé knihovně je toho docela dost, může být i starší kniha - jsou dobré. Určitě je dobrý Běloun, sbírky pro přípravu na SŠ, různé výběry - knihovnice určitě poradí.
Z internetu neznám níc, co by bylo dostatečně jednotné - možna bych doporučila ještě toto: http://www.e-matematika.cz/zakladni-skoly/
V každém případě, pokud narazíš na nějaký problém, tak se tady ozví - určitě bude pomoc.
Přeji hodně zdaru :-)

↑ tomaschveja:
Máme nějaké číslo x. Když napíšu -x, myslím tím číslo opačné k číslu x, takže např. pro x=5 je -x=-5. Pokud vezmu číslo opačné k opačnému číslu k x, dostanu původní číslo, tedy -(-x)=x, např. -(-5)=5. Jestliže napíšu +x, tak beru číslo tak jak je, např.
+5=5,
+(-5)=-5,
-(+5)=-(5)=-5,
+(+5)=+(5)=+5=5.
↑ jelena:↑ tomaschveja: Oba vás zdravím :-)
-Moc se přikláním k názoru Jeleny, hlavně co se týká té trpělivosti a pevných nervů v vlastního dítěte , mluvím ze své vlastní zkušenosti :-)
-Též se přikláním k učebnicím , není nad dobrou učebnicí matematiky - jde hlavně o učebnice SPN z let 1962 -1965 , např. učebnice : Geometrie pro 7.roč. SPN 1962- autoři Kůst, Macháň , Procházka a řada dalších učitelů.
To je učebnice k nezaplacení a neznám matikáře, alespoň z té starší generace, který by tuto knihu neměl u sebe k dispozici. To je učebnice, podle které se skutečně dá učit i doma takřka bez učitele.
Na těchto učebnicích z této doby je opravdu vidět, že je psali kantoři. :-)
- Dneska mám pocit, že se učebnice jen přepisují a je v nich dost zmatků a nesrovnalostí a nemetodických postupů. Nemohu si odpustit - nejhorší učebnice pro kantora i žáky jou učebnice z edice Nová škola - Brno , uč.M 6-9.roč ZŠ.
-Uvádím vše z vlastní zkušenosti, neberte to jako dogma, je to můj názor . :-)
-Jinak držím vám i vašim dětem palce a co nejlepší úspěchy při učení :-) .. A hezkou neděli, u nás je zima- těšíme se na jaro :-)

↑ tomaschveja:
Ano, s tím mají žáci velké problémy. Když to vysvětluju já, tak si vynýšlím různé poomůcky. Tady na to se mi osvědčilo ( i když dopředu říkám že se tomu budeš smát), ale když je +x, tak strom stojí, když je +(+x), tak to první plus s číslem nic nedělá, strom pořád stojí. -x je strom dolů( pod číselnou osu). +(-x) - strom je pořád dolů. Když je -(+x), strom jsme podžezali a on spadl dolů, pod osu a -(-x) podřezaný strom jsme podřízli a on se postavil. V ten moment byla třída smíchem pod lavicí, ale kupodivu si tuto blbost pamatovali a na srazu mi jí stále připomínají. Chce to někdy zapojit fantazii. Když vysvětluju vektory v přímce - problémy. Když řeknu, že jdu po cestě tam nebo zpět, hned je po problémech. ATD
Stránky: 1