Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 01. 2015 21:05

stuz
Reputace:   

rezonanční RLC obvod

Zdravím,

mám obvod kde jsou zapojeny kondenzátor s odporem seriově a zároveň paralelně k indukčnosti.
potřebuji odvodit rezonační frekvenci.

Vycházím z toho, že si vyjádřim admitance jednotlivých větví a tedy $Y_{CR}=G+j\omega c$
a pro větev s indukčností: $Y_{L}=1/(j\omega L)$
Celková admitance Y je tedy dána součtem jednotlivých větví: $Y=Y_{RC}+Y_{L}=>G+j\omega c+1/(j\omega L)$
A teď nastává ten háček, potřebuji si vyjádřit imaginární složku tohoto vzorce a tu položit rovnu 0.
Mým odvozením mi vyšlo: $1/(\omega L)-\omega C=0$
Následným odvozováním mi pro rezonanční kmitočet vyšel tento vztah:$f=1/2\pi *\sqrt{1/(C*L)}$

Je tento postup správný?

#2 16. 01. 2015 12:08

pietro
Reputace:   187 

Re: rezonanční RLC obvod

#3 16. 01. 2015 12:19

stuz
Reputace:   

↑ pietro: Tam jsem také byl, ale zrovna pro příklad co popisuji tam vzorce odvozené nejsou. Potřebuji znát odvození na serioparalelní spojení serie cívka-rezistor a k tomuto spojení paralelně induktor. Tak jak popisuji výše...

#4 12. 02. 2015 12:31

LakomaBarka
Zelenáč
Škola: Oxford
Pozice: Popelář
Reputace:   

Pozdě, ale přece:

Ve výpočtu admitance větve s odporem a kondenzátorem je hrubá chyba, admitance nelze sčítat jako odpory!

A dále, něco jako rezonance tady nastává pouze při velmi malých hodnotách R, a krom toho ta rezonance není přesně při Im=0. Při větších R už nic nerezonuje, obvod je rezistorem přetlumen.
Takže zde existuje jakési obecné řešení, které je nutno zkoumat.

Zápatí