Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, prosím vás, poradili byste mi prosím s tímto příkladem? Vůbec nevím co s tím a jsem v koncích :-(. Nikdy jsem takovýto příklad nepočítala a nevím co s tím, pomohl by mi prosím někdo?
Ve vrcholech rovnostranného trojúhelníku o stranách 10cm jsou umístěny kuličky o hmotnostech 12g,20g a 35g. Znázorněte, zvolte vhodný souřadný systém a určete souřadnice těžiště soustavy. Dále určete moment setrvačnosti soustavy vůči ose procházející těžištěm kolmo k rovině trojúhelníku.
Děkuji
↑ Katka1988:
Dobrý den.
Řekl bych, že souřadný systém kartézský, vrcholy trojúhelníku např.
A1(0,0), m1 = 12 g
A2(10,0), m2 = 20 g
, m3=35 g
Pak x-ová souřadnice těžiště bude
,
podobně y-nová souřadnice těžiště.
Pokud označím vzdálenost těžiště od i-tého vrcholu ri, pak bude moment setrvačnosti vůči uvedené ose
Prosimte, u tech kartezskych souradnic, ten bod A3, nema tam byt ypsilonova souradnice
? Tedy A3 (5,
) ? Zjistuji preci vysku toho trojuhelniku, abych zjistila ten bod ne? To jest vsude mam 60° a vysku tedy zjistim sin(60)*prepona (10cm) to je
ne?
↑ Katka1988:
ano, je tam 
↑ Katka1988:
Pardon - byl to překlep.
Muzu se jeste zeptat prosim k tomuhle prikladu?
Nasla jsem v jedne ucebnici podobny priklad, ale se ctvercem a nechapu zakrouzkovanou pasaz, jeslti by mi to nekdo mohl vysvetlit, co vlastne pocitam v tom zakrouzkovanem ? A proc to odecitam pouze u Ypsilonove slozky od teziste? Co to je za plochu, kde ji uvidim? Chapu, ze r je kolma vzdalenost od T...:

kdyztak tady mam reseny ten svuj priklad s trojuhelnikem, jestli jsem to resila spravne? Nemela bych tam nahodou jeste nejak jinak u toho r3 resit tu xovou cast? nemela bych to taky nak odecitat?
↑ Katka1988:
Dobrý den.
Pokud není uvedeno celé zadání, tak by bylo nutno hádat. Jen k příkladu s trojúhelníkem:
Těžiště je spočítáno dobře, ovšem - vhledem k jaké ose se má počítat moment setrvačnosti?
Dobrý den,
zadání je uvedeno úplně nahoře (zkopíruji ho tedy i sem dolu) :
Ve vrcholech rovnostranného trojúhelníku o stranách 10cm jsou umístěny kuličky o hmotnostech 12g,20g a 35g. Znázorněte, zvolte vhodný souřadný systém a určete souřadnice těžiště soustavy. Dále určete moment setrvačnosti soustavy vůči ose procházející těžištěm kolmo k rovině trojúhelníku.
A pro zadání, ke čtverci mohu doplnit také, takže:
Ve vrcholech čtverce o straně a=0,2m jsou umisteny kulicky zanedbatelnych rozmeru o hmotnostech m1=10,g, m2=20g, m3=30g, m4=40g. Urcete moment setrvacnosti soustavy vzhledem k ose prochazejici jejim hmotnym stredem kolmo na rovinu ctverce.
↑ Katka1988:
Tak to se omlouvám - nějak jsem si vsugeroval, že je to nová úloha ve starém tématu a na začátek už jsem se nepodíval.
Takže k úloze o trojúhelníku:
Řekl bych, že moment setrvačnosti k uvedené ose není spočítán dobře -
, kde r_i znamená vzdálenost i-tého vrcholu trojúhelníka od osy setrvačnosti (tj. od těžiště trojúhelníka), viz obrázek:
Takže určitě r1 není rovno r2. Zdá se mi, že jste se nechala trochu svést tím podobným příkladem v účebnici: Tam je xT = 0.1, tzn. xT půlí stranu a = 0.2 (i když to tak na nákresu nevypadá) a tudíž je taky r1 = r2 a r3 = r4.
Tím se vlastně vysvětluje i dění v tom červeném rámečku.
Stránky: 1