Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ mathgirl:
Toto je veľmi zaujímavá úloha, ale bez logickej úvahy bohužiaľ neriešiteľná.
↑ lukaszh:
nie logickou uvahou bolo myslene, nie len skusanim, ktory cas mi da aky sucin,ale ako by sa to dalo nejak pekne zapisat. Ked si oznacim h ako hodiny a m ako minuty, viem, ze uhol musi byt h*m, kde h,m su cele cisla, pricom h je od 0 do 23, m je od 0 do 59...a neviem co s tym dalej :)
↑ mathgirl:
Odkiaľ je tá úloha?
↑ mathgirl:
Hlavne dúfam, že nie je z nijakej olympiády! No pozri, potrebuješ vyjadriť uhol dvoch ručičiek. Začnem počítať veľkosť uhla od 0:00. Uhol, ktorý zviera minútová ručička od 0:00 je 
a hodinová
Spolu teda zvierajú uhol
Rovnicu si sprav sama.
↑ lukaszh:
nie je z olympiady...hladala som akekolvek priklady, ktore by mali/mohli zaujat ziakov,tym ze si povedal, ze to je zaujimava uloha si ma velmi potesil:)
dakujem za radu...na jednej strane rovnice bude teda to tvoje posledne a na druhej m*h?akasi som z toho mimo...
↑ mathgirl:
Vidím to na nekonečne mnoho riešení. Napríklad keď uvažujem bez absolútnej hodnoty dostanem vzťah
Samozrejme je potreba úvážiť len možnosti
Napríklad pre m = 10 minút dostanem hodinu 3. Teda 03:10 je 3x10 = 30, a skutočne aj uhol medzi nimi je 30 st.
↑ lukaszh:
cakala som iba jedno riesenie, je to nejake cudne..ale dakujem za pomoc
↑ mathgirl:
Z toho vzťahu môžeš dopočítať minúty pre všetky hodiny. Napríklad hodine 1 zodpovedá minút
Druhej hodine zodpovedá minút
atď.
↑ lukaszh:
ano,rozumiem tomu,len sa mi to nejak nezda,nemoze to podla mna sediet pre kazdy pripad
↑ mathgirl:
Pre každý nie. Sú dané podmienky, že počítame len na množine prirodzených čísel a ohraničili sme riešenia od 0 do 12. Odtiaľ už nie je problém dopočítať všetky možnosti. Alebo mi neveríš, že vyhovujú časy
01:06
02:15
03:10
... ???

↑ lukaszh:
Nesouhlasím s řešením, ve tři hodiny a deset minut ručičky svírají větší úhel než třicet stupňů. Hodinová ručička se (na běžných hodinách) posouvá i v průběhu jedné hodiny, nepřeskočí najednou na další hodinu.

Uvažoval jsem pouze okamžiky, kdy čas H:M je přesný (tedy časy, kdy sekundová ručička je na dvanáctce).
Vyšly mi pouze tři možnosti, z nichž dvě jsou triviální:
0:00
3:36
12:00

↑ lukaszh:
Ve 3.10 nesvírají ručičky 30 stupňů, hodinovka je už o kousek pootočená (o 1/6 z 1/12).
Edit: Ah, už to tu je.
Zdravím.
Nevím si se slovní úlohou: Velká a malá ručička na hodinách se potkají přesně v poledne. za jak dlouho se potkají znovu.
Došla jsem jen k tomu, že velká r. za hodinu uběhne 360stupňů a malá r. 30stupňů, a dál nevím jak to počítat, myslela jsem, že třeba přs dráhu rychlost velké r. je 6minut a malé r. je 0,5minuty. A tak my vyšlo asi, že za 66minut. Ale potřebovala bych to udělat, tak nějak pěkně matematicky. Děkuji

↑ Katka1088:
Nejprve to rozmysli logicky. Musí to být až nejdříve za hodinu a pár minut. Aby ti pak nevyšla nějaká blbost.
Pak si sestavíš rovnici
Vysvětlím:
Vlevo je úhel, který svírá minutová ručička. Každou minutu se posune o 6 stupňů, proto 6m.
Vpravo máme h30. To je počáteční pozice hodinové ručičky. Když jsou 3 hodiny, tak svírá 90 stupňů.
Každou hodinu ta hodinová ručička ujede 30 stupňů a abychom zjistili, v jaké je aktuální pozici, tak to musíme vynásobit poměrem m/60. Můžeš si také říct, že jede 12x pomaleji, takže to musí být 6m/12.