Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj .... mám tu jeden příklad (já ho nepočítal) a potřebuju vysvětlit jak došel na jedno číslo.
Potřebuju to nějak vysvětlit, vzoreček ..... Díky moc

↑ dominikvyr:
Pod zadáním jsou dva údaje o = 46,4 mm a ró=6,7 mm. Mě podíl vychází 6,9253...
Problém ale vidím v jiném údaji. V zápisu má dotyčný, že nějaký obvod je 42 mm, ale to je průměr vepsané kružnice a polovina je výška rovnostranného trojúhelníku ( průřez je pravidelný šestiúhelník, který je složen ze 6 rovnostranných trojúhelníků). Teď nemám k dispozici skenovačku, tak pokud se nikdo do pondělí nenajde, tak to pošlu
↑ marnes:
Zdravím :-)
Podle mého postup, který je uveden k zadání není v pořádku, raděj celé od začatku.
já si dovolím přidat obrázek, ale případný další výpočet už vám přenechám, asi zítra nebudu mít čas.
http://forum.matweb.cz/upload/997-marnes.JPG
Postupovala bých přesně podle zadání:
je zadán průměr kužnice vepsané (d=42 mm), odvodím poloměr kružnice vepsané (
, který je zároveň výskou v rovnostranném trojuhelníku (ze kterých je složen šestiúhelník).
Natírat budeme pouze plašť šestibokého hranolu (6 obdélníků o jedne straně = straně šestiuhelníku (a) a o druhé straně rovné délce trubky (v)).
OK?
Tak teď jsem se to snažil vypočítat ...... a asi jsem to po... (vyšel mě jiný výsledek než jemu)
Vyšel mě povrch 1,018. A byla by potřeba 135,8l barvy. Ale asi je to blbě
Povrch toho 6ti úhelníku by byl 1,018 m(čtverečních)
↑ marnes:
Teď jsem to počítal znovu (tím způsobem, který jsem psal v mém předchozím přízpěvku) a opravdu to vyšlo 116,16 Kg barvy. Díky marlesi, že si mě "donutil" to vypočítat znovu a správně :-)

↑ dominikvyr:
Tak gratuluju. Byl to příkad spíš na trpělivost:-)