Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, neviem si vobec rady.
Mam kvader v ktorom:
|AB|= 5 cm, |BC|= 4 cm a |BF|= 6 cm
Mam vypocitat uhol telesovych uhlopriecok...
Dakujem :)
↑ mysql_dodo:
Máš trojúhelník ASH, kde S je průsečík úhlopříček. Strany trojúhelníka spočítáš z Pyth. věty. a pak použiješ např. kosínovou větu pro úhel u vrcholu S
sorac zabudol som dodat že, Uhol medzi BH a EC...
to vlastne pouzijem trojuholnik ESH vsak? :)
Dakujem uz mi to vyslo krasne... 54, 24 stupnov
↑ mysql_dodo:
Prosím ťa mohol by si mi poslať nejaky´jedonuchy navod ako si to vypočital,neviem ani za pána prísť na ten vysledok ...vdaka moc kámo.
Princip řešení:
Mějme kvádr s rozměry . (Načrtnšte si obrázek.)
Dvě hrany vycházející z téhož vrcholu kvádru jsou navzájem kolmé, tedy jsou odvěsnami jistého
pravoúhlého trojúhelníka s přeponou (ta je jednou ze stěnových úhlopříček kvádru). Tento trojúhelník
leží v jisté rovíně .
Vezměme některý z krajních bodů úsečky . Z něho vychází jedna z hran kvádru délky , ta je kolmá
k rovině a tedy i k úsečce . Tyto úsečky o délkách jsou odvěsnami jiného pravoúhlého trojúhelníka,
jehož přeponou je tělesová úhlopříčka daného kváru.
Tělesovou úhlopříčku kvádru tedy spočteme z jeho rozměrů dvojím použitím Pythagorovy věty.
↑ Rumburak:
Tak som vypočital stenovu uhlopriečku u=6,403 následne som to dosadil do druhej pyth.vety a vypočital dlžku telesovej uhl. u1=8,77496 ..čo s s tym dalej ? tuto uhl. som predelil 2 a dostal som 4,387 ...mam tuto hodnotu spolu s dlžkou BC dosadiť do cosinusovej vety ??
↑ Marek Korman:
Jo pardon, přehlédl jsem, že je požadováno vypočítat úhel tělesových úhlopříček.
Ano, lze použít kosinovou větu na zvolený rovnoramenný trojúhelník, jehož rameny jsou poloviny
zvolených tělesových úhlpopříček.
Máme zde čtyři volby s dvěma různými výsledky.
Toto je také špatně, musel jsem včera mít vlčí mlhu, omlouvám se.
Uvažujme libovolnou stěnu onoho kvádru, třeba stěnu (při cyklickém označení), kde úsečky
jsou hrany kvádru, avšak volba stěny není podstatná. Při tom platí:
a) každý z bodů je jedním z krajních bodů některé (a sice právě jedné) z tělesových úklopříček kvádru ,
b) každá z tělesových úhlopříček kvádru má dva krajní body, z nichž právě jeden je některý z bodů .
Stručně řečeno: body odpovídají jednotlivým tělesovým úhlopříčkám a naopak. Označme
tělesové úhlopříčky odpovídající po řadě svým bodům .
Je potřeba zjistit
1. vzájemnou odchylku přímek , která bude stejná jako odchylka přímek ,
2. vzájemnou odchylku přímek , která bude stejná jako odchylka přímek ,
3. vzájemnou odchylku přímek , která bude stejná jako odchylka přímek .
Všechny tělesové úhlopříčky mají společný ptůsečík (střed kvádru) a tutéž délku ,
kde jsou rozměry kvádru a je společná vzdálenost bodu od vrcholů kvádru.
Pomocí cosinové věty dostáváme rovnice
,
,
.
Vyjde-li některý z úhlů tupý, zpravidla ho v závěru nahrazujeme jeho doplňkem do úhlu přímého.
Ulohou je vypočitať uhol medzi telesovymi uhlopriečkami ...
↑ Rumburak:
Ked dosadim vypočitane hodnoty nechcem mi vobec vyjsť dany uhol ..
↑ Marek Korman:
Příspěvek ↑ Rumburak: jsem ještě musel přepracovat.
Případně sem napiš nesprávně vycházející výpočet a zkontrolujeme ho.
neviem kde robím chybu,ospravedlnujem za za kvalitu písma,mám zlomenu ruku tak píšem ľavou :)
Řekla bych, že máš řešit trojúhelník ASE, odchylka leží u středu S a délka AE je 6 cm, nikoli 4.
Odkial ste prosim Vás dostali hodnoty 41/4 a 77/4 ??
Děkuji za dotaz. Díky němu jsem našla chybu, kterou jsem v předchozím textu opravila. Ale abych odpověděla. Nepřeváděla jsem odmocniny na desetinná místa. Podstavná úhlopříčka:
Tělesová úhlopříčka
odtud
Dakujem,áno tomuto rozumiem,no ešte stále nechápem prečo do kosin.vety dosadzujete za premenne a,b hodnotu 77/4 ...
AS a ES má poloviční rozměr tělesové úhlopříčky. Když tedy ten rozměr umocňuji na druhou, dostanu
↑ Marek Korman:
Počítáme tedy odchylku úseček , takže použijeme rovnici
,
do níž dosadíme . Tedy
,
pomocí webové kalkulačky , tedy něco přes , pokud jsem
nezmáčkl někde špatný knoflík.