Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím lidi, myslíte, že je při velké snaze možné zvládnout na Matfyzu současné studium teoretické fyziky a matematické analýzy, nebo je to jen zbožné přání? Oba dva obory mě strašně přitahují, ale nevím který si zvolit a též nevím jaká je jejich reálná náročnost. Tak bych rád zkusil oba naráz, ale zatím jsem jen na gymplu, tak by nejdříve byla kombinace ob. fyzika + ob. matematika. Moc děkuji za odpověď

Celkem sebevrah :))) Nebylo by lepší jít jenom na tu teoretickou fyziku a nějaké matematické předměty navíc si zapsat? I v tomhle oboru samotném bude matiky dost.
↑ holar:
Ahoj,
studovat tak jde a jde to i dokoncit, neni tam tak dramaticky rozdil jako pri studiu pravo + fyzika nebo jine ne-spolu-souvisejici zamereni. Za sebe ti reknu, ze studium na vysoke skole v zasade moc narocne neni - co se uceni tyce. Co je v tomhlep ripade nejvetsi problem je cas, casto se prednasky/cviceni prekryvaji a casto ty, kde potrebujes byt (at uz proto, ze je dochazka povinna nebo z jineho duvodu), krom toho nebudes mit moc casu na ostatni veci (jestli delas neco ve volne case, tak vetsinu toho proste delat prestanes at chces nebo ne).
Ze svoji zkusenosti bych ti doporucil nedelat to, negativa, ktera jsou s tim spojena podle mne vahou prevazuji drtive. Neziska tim o moc navic, i kdyz se to ted na stredni skole zda jako super napad, nebo is myslis, jak moc te to posune. Ve skutecnosti te to posune tak malo, ze kdyz bys to studovat postupne, tak z toho vyjde 9 lidi z 10 lepe.
Praktictejsi cesta mi prijde vzit jednoho bakalare a udelat ho (jsou to jen tri roky, pokud chces zkratis to vklidu na dva roky) nastoupit na magistra a pritom nastoupit na bakalare druheho. Je to takhle i mnohem zabavnejsi nez to delat oboji najednou.
ps: jestli doufaz, ze si udelas lepsi obrazek a budes se treba po jednom roce moci lepe rozhodnout pro jeden obor, ktery by te vice bavil, tak tuhle ideu rovnou zahod. V prvnim roce zazijes vsude uplne to same, v druhem roce to neni tak dramaticky odlisne a ve tretim se lisis spis bakalarkou. Lepsi je si rovnou vyzkouset magisterske predmety na vlastni kuzi (prednasky byvaji casto verejne pristupne, jinak se to vklidu dohodnout).
pps: ale zvladnout a uspet urcite jde, jen to neni takova bomba jako se to zda a nekteri lide zkonci na prascich ;-).
↑ holar:
Jeste jednou to zopakuji vypada to, ze jsi to nechytil spravne.
1. dokonci jednoho bakalare
2. nastup na magistra + nastup na druheho bakalare (oboji studujes najednou, necekas na konec magistra)
3. doktorat + druhy magistr (nebo jen druhy magistr, to uz je na tvoji preferenci)
Nejsem si tim uplne jisty, ale statem placenou vysokou budes mit az do 26 let (pokud postupujes uspesne kupredu). Tak snad neplatis nic, jinak u nas na skolach nejsou poplatky, tak dramaticky vysoke, da se na to za rok vydelat a pokud te podporuji rodice v bydleni a strave, tak na poplatky vydelas behem chvilky. Jestli te trapi jen penize a ne nic jineho z toho co jsem psal v minulem prispevku, tak je to vpohode ;-).
↑ O.o:
Těch 26 let není hranice, do kdy se studium neplatí. Ve skutečnosti na věku vůbec nezáleží, platí se za překročení standardní doby studia (o kolik, to záleží na konkrétní škole, ale třeba o víc než o rok) - takže kdo studuje tříletého bakaláře 5 let, tak si ten poslední rok zaplatí, a může být starý jak chce. A naopak, když se člověk v padesáti přihlásí na VŠ a dokončí ve standardní době, tak za studium neplatí. Těch 26 let rozhoduje o pojištění - za studenty do 26 let ho platí stát, nad 26 let ne. Alespoň myslím že to tak je, a moje zkušenosti to potvrzují (jsem student>26 let).
A jinak pozor, vydělat na poplatky za studium během chvilky nemusí být tak automatické. Na FJFI se jedná o částku v řádech desetitisíců za semestr, nevím kolik je to na MFF. Ale pozor na to, nemusí to být až taková sranda.
↑ holar:
Celkově bych řekl, že je to naprostá hovadina. Normálně se přihlaš na jeden ten obor na bc a uvidíš co bude. První roky se budou stejně krýt, a přejít na ten druhý obor kdyžtak půjde. Není mi jasné, k čemu by mohlo být dobré to studovat oboje. Ale chápu tě, taky jsem měl na gymplu velké oči. Teď spoustu věcí vidím jinak, a za pár let to tak budeš mít taky.
↑ LukasM:
Dobrý je to k tomu, že ať chceš nebo ne tak matematika v té podobě, v jaké jí potřebuje fyzika je prostě zjednodušená. Jeden člověk který studoval obecnou fyziku na MFF (i když před dlouhou dobou) tak mi říkal, že to propojení fyziky s matematikou prostě na mff není takové jaké by si představoval. Není to náhoda, že na fyzice budeš umět základy diferenciálních rovnic, diferenciální a integrální počet funkcí více proměnných v době, kdy na matematice budeš teprve vědět co je to limita (to je trošku nadsázka ale pointa je jasná). A z toho samozřejmě automaticky plyne že matematika na fyzikálních oborech nemůže být probírána do takové hloubky, jaká je občas potřeba k plnému pochopení dané matematické oblasti. Samozřejmě záleží co od studia samotného jako takového očekáváš. Pokud někdo studuje fyziku na matfyzu jenom proto aby měl diplom a pak šel stejně pracovat mimo obor (pravděpodobně jako programátor, že...) tak je jasné že mu je k ničemu zkoušet dva obory najednou. Jenže pokud někdo chce poté studovat teoretickou fyziku proto aby se jí věnoval, tak nevidím důvod proč by měla být naprostá hovadina si k tomu zkusit vzít i matematiku. Pokud to daný člověk bude zvládat oboje, tak nejenom že bude rozumět fyzice, ale dokonce i matematice co ze za ní skrývá. Je naivní si myslet, že když na někoho v prváku na fyzice vytáhneš tenzory pomalu ještě před tím, než má základy lineární algebry, tak že bude skutečně rozumět tomu, co to je. Prostě si zapamatuje, že v těch jednodušších případech se to dá zapsat jako matice a že se s tim nějak počítá.
↑ Brzls:
Já samozřejmě rozumím, že ty obory nejsou stejné. A také rozumím, že je fajn umět oboje najednou. A ještě lepší je ovládat k tomu současně medicínu, umět opravit komín a mít pilotní průkaz. Ale není možné všechno, a konkrétně do tohoto bych jako čerstvý absolvent gymnázia nešel. Samozřejmě se zrovna může stát to "daný člověk bude zvládat oboje", ale spíš bych čekal, že se z toho dotyčný zblázní. Navíc si myslím, že je lepší dělat jednu věc pořádně, než dvě napůl. A ano, většina lidí tohle bude muset dělat napůl (např. dvojité zkouškové a podobné chuťovky).
Proto bych se přihlásil na jedno, a teprve až bude mít ten člověk trochu představu co ty obory vlastně znamenají, ať sám posoudí, jestli mu to druhé vůbec chybí a případně si to doplní. V té době už bude vědět jak a jestli to zvládne.
Píšu z pohledu člověka, který dva obory současně studuje, a ačkoli jeden je vůči druhému podstatně méně náročný, je to prostě na palici. Už jen kvůli těm situacím, kdy musíš být na dvou místech najednou a tak. Neumím si představit, že bych to provozoval na bakaláři. Ale nikomu v ničem nebráním, jsou to jen moje názory a zkušenosti.