Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 02. 2015 23:18

FarmerCzech
Zelenáč
Reputace:   

funkce více proměnných

Ahoj, mám taková zvláštní dotaz. Tak nějak jsem nad tím přemýšlel a nakonec jsem došel k tomu, že si to raději ujasním. Takže, když mám nějakou funkci f(x,y), zobrazí se mi tato funkce do prostoru. Obdobně se funkce f(x,y,z) zobrazí do jíž nepředtavitelného "prosotru". No a mě by zajímalo, jaký je potom rozdíl mezi funkcí xyz a funkcí xyz funkce t. Jaký je vlastně mezi tímto rozdíl?

#2 21. 02. 2015 23:43

Bati
Reputace:   192 

Re: funkce více proměnných

Ahoj,
říkat, že se nějaká funkce f(x,y) zobrazí do prostoru není moc vhodné. Asi máš na mysli graf této funkce, tj. množinu bodů [x,y,z] takových, že f(x,y)=z. Graf funkce f(x,y,z) pak bude 4-rozměrný objekt, atd. Nevím, co je na tom nepředvídatelného. K tvé poslední otázce: nevím jak si mám vyložit "funkce xyz funkce t".

#3 21. 02. 2015 23:49

FarmerCzech
Zelenáč
Reputace:   

No :-) zaprvé se omlouvám za nepřesné vyjadřování. To, v jaké dimenzi jednotlivé grafy těchto funcí budou mi bylo jasné, ale zajímalo mě, jak by to bylo, kdyby u funkce f(x,y,z) kde x y z by byly funkce času, tedy x(t) y(t) z(t). Jednalo by se tedy o složenou funkci. Otázka směřuje tak, jestli tuto složenou funkci lze "chápat" stejně, jako funkci f(x,y,z).

#4 21. 02. 2015 23:56 — Editoval Bati (22. 02. 2015 00:01)

Bati

↑ FarmerCzech:
Ne, to nejde. To, co popisuješ je nějaká parametrizace křivky (tj. jednorozměrného objektu) na ploše v $\mathbb{R}^4$, která je daná rcí $w=f(x,y,z)$. Taky se pak na to můžeš dívat prostě jako na funkci z R do R, kdežto f je funkce z R^3 do R.

#5 22. 02. 2015 00:01

FarmerCzech
Zelenáč
Reputace:   

Už mi to nejspíš došlo. Např. když bych popisoval nějaký nerovnoměrný pochyb, který by byl popsán, dám příklad
x= t y = t*t - 2  z=1/t  tak je to vlastně funkce času, ale graf toho pohybu bude pro nějaké t jdoucí od t0 do t nějakou křivku v prostoru. Myslel jsem to takhle. Odpověděl jsem si na to teď správně? :-)))

#6 22. 02. 2015 00:03

Bati

↑ FarmerCzech:
Jo, ale ten tvůj příklad má slabinu v tom, že postrádá funkci f.

#7 22. 02. 2015 00:06

FarmerCzech
Zelenáč
Reputace:   

Jojo, F[x(t),y(t),z(t),t] jako složená funkce času.

#8 22. 02. 2015 00:12

Bati

No, tak potom jak jsem říkal: Uděláš graf fce F(x,y,z) ve 4 dimenzích a funkce t -> F(x(t),y(t),z(t)) bude odpovídat křivce na tom grafu.

Zápatí