Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer,
mám zde příklad a vůbec netuším jak na to, pokud mám zadaná konkrétní souřadnice není problém, ale takto prostě tápu. Celkově bych ráda poprosil o to jak postupovat, když nemám konkrétní souřadnice.
Obrázek mám nakreslený, nicméně prostě nevím jak to počítat.
Ahoj, přenesla bych vektory do stejného počátku a pomocí zadaných vektorů pak vytvořila vektory w a z (musí být výslednicí součtu či rozdílu daných vektorů či jejich násobků). Např. w = v - 3u ... (pokud tento postup není správný, píši si za 5 ;))

↑ gadgetka:
Ahoj tvoje vysledky jsou spravne. Mohla by jsi mi prosim ukazat jak udelat treba ten prvni. Nevim jak zjistim jaky ma byt koeficient pred vektorem. Pouze metodou pokus/omyl coz neni spravne reseni. Moc dekuji :)
Dělala jsem to graficky. Za chvíli to pošlu... :)

Vektory jsem přenesla do počátku soustavy souřadnic. Vektor w musí být výslednicí vektorů u, v, proto jsem v jeho "konci" vedla s vektory u, v rovnoběžky. A dál už je to zřejmé z obrázku.

↑ gadgetka:
Moc děkuji :)
Povedlo se mi takto vyřešit i ten druhý vektor.
PS: Mohu se ještě zeptat v čem je dělaný takto pěkný obrázek?
Geogebra. Volně stažitelná. :)
http://www.geogebra.org/download

↑ gadgetka:
Děkuji ještě jednou :) Ještě se s tím naučit :D