Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěla bych požádat o radu při výpočtu příkladu 
Jde mi o určení rostoucí, klesající funkce a o konvexnost a konkávnost. Určila jsem první i druhou derivaci, ale po položení rovno nule mi výsledky obou rovnic vyjdou jako komplexní kořeny. Jak postupovat dál, abych mohla určit vlastnosti, když nemám reálné ani inflexní body ani stacionární body.
první derivace:
druhá derivace:
Mnohokrát děkuji za radu.
Zdravím,
výsledky derivace můžeš překontrolovat v některém z online nástrojů. Pokud je všechno v pořádku a čitatel reálné kořeny nemá, potom doporučuji jmenovatel nechávat ve tvaru součinu (neroznásobovat). V bodech, kde derivace (a zde také i funkce) není definována jsou dle definice také stacionární body. To bude v nulových bodech jmenovatele. A to použiješ pro sestavení tabulky znamének derivace.
Obdobně pro 2. derivaci - tabulka bude postavena na rozdělení intervalů dle def. oboru 2. derivace (zde také i def. oboru funkce).
Stačí tak? Děkuji.
ahoj ↑ luciezapl:,
Už od pohledu stacionární body první derivace nejsou, takže extrém nebude. Ale stacionární bod druhé derivace aspoň jeden existuje (rovnice třetího stupně musí mít mininálně jeden reálný kořen). Takže inflexní bod tam asi bude. A v hraničnách bodech definičního oboru bych to viděl na svislé asymptoty.
↑ Eratosthenes:
Zdravím,
ano, máte pravdu: tam, kde funkce není ani definována, nemůžeme mluvit o její stacionárních bodech (ani tam, kde není definována derivace). Nulové body jmenovatele derivace využijeme jen na dělení intervalů (ale to už máme poděleno i z def. oboru funkce) a potom na stanovení znamének (mezi nulové body).
Rozumím, u výpočtu rostoucí a klesající funkce tedy považuji za nulové body ty body, ve kterých není funkce definována a u výpočtu konkávity a konvexity k nim ještě přidávám reálný inflexní bod.
Mnohokrát Vám děkuji za pomoc. Jelikož mám graf vykreslen v Geogebře, tak jsem si výpočet ověřila a vše je v pořádku. Ještě jednou děkuji a přeji hezký den.