Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 12. 2007 15:24

Cipisek
Reputace:   

Průběh funkce

Zdravím, narazil jsem na potize pri vysetrovaní průběhu funkce :
1. F(x)= x . arctg x (graf vypadá jako prabola s průsečíkem a minimem v {0,0})
     Nevím jak nalézt nulové body u druhé derivace:    f´´(x)= 2/(1+x na 2) ... nulový bod by měl být 0, ale jak derivaci upravit, nejspis nejak vytknout x v citateli ale jak ?
2. F(x)= x/(1-x na 2)                     (graf je nespojitý v bodech 1,-1)
    Zde mam opet podobny problém, nevím jak se dobrat k nulovým bodům u první i u druhé derivace
    F´(x)= (x na 2)/((x na 2 - 1) na 2)   
    F´´(x)=  (2x . (x na 2 +1))/((1- x na 2) na 3)
    Zbytek průběhu se mi většinou daří, občas narazím na potíže právě u nulových bodů:(, díky.

#2 29. 12. 2007 15:50

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Průběh funkce

1 - pokud mas druhou derivaci dobre nalezenou, tak nebude nulova pro zadne x - v citateli je cislo kladne, v jmenovateli je cislo kladne - vzdy bude pouze kladna - funkce by mela byt vsude konvexni (vychazi?)

2 - prvni derivace - prekontroluj si vypocet -  mela by mit v jmenovateli (1 + x na 2) - pak take neni nulovy bod, prvni derivace je kladna a funkce je vsude rostouci.

Inflexni  bod vychazi v 0 (podle druhe derivace)

Hodne zdaru

#3 29. 12. 2007 17:08

Cipisek
Reputace:   

Diky. Jeste ze jsi tam napsala u te 1. ze by mela byt konvexni, mam tu celkem 5 prikladu prubehu, ktere musim pro zapocet vysetrit a u vsech jsem si spletl  konvexnot a konkavnost:). Ted zkusim posledni tak jsem zvedavy jestli se tu zas budu muset objevit, ale snad to uz pujde  :/

#4 29. 12. 2007 18:21

Cipisek
Reputace:   

No už se lepším, ale i přesto tu zas nevím jak najít u funkce f(x)= x.ln (x na 2) obory monotonie.
Po první derivaci mi vychází f´(x)= ln(x na 2) + 2, podle grafu by měli být nulové body kolem 0,5 a - 0,5
Uz naposledy( pro dnešek.)) prosím o malou nápovědu.

#5 29. 12. 2007 18:58

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

ln(x^2) + 2 = 0
ln(x^2)=-2
ln(x^2)= ln (e^-2)

(x-1/e)(x+1/e) =0

nulove body 1/e, -1/e

na -oo, -1/e a 1/e znamenko derivace + (rostouci) na -1/e, +1/e - klesajici

Tato funkce neni definovana v x =0

#6 29. 12. 2007 20:50

robert.marik
Einstein
Reputace:   

Cipisek napsal(a):

No už se lepším, ale i přesto tu zas nevím jak najít u funkce f(x)= x.ln (x na 2) obory monotonie.
Po první derivaci mi vychází f´(x)= ln(x na 2) + 2, podle grafu by měli být nulové body kolem 0,5 a - 0,5
Uz naposledy( pro dnešek.)) prosím o malou nápovědu.

$x \ln x^2=2x\ln x$  ... bude se s tím potom líp pracovat
to co jsem napsal platí jenom pro kladná x, ale funkce je lichá a výsledky půjdou rošířit i doleva pomocí symetrie.

#7 01. 01. 2008 15:05

jajazahradkova
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj, narazila jsem na problém při vyšetřování průběhu fce  f: y=(x^2-5x+6) /  (x^2+2x-3) při určování konvexnosti a konkávnosti. Z grafu je to sice zřejmé, ale početně mi to nevychází.Děkuji moc za pomoc.

Zápatí