Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mohl by mi prosím někdo poradit s excelem?
Mám dvě tabulky:
1. Ceny produktů od výrobce
2. Ceny produktů z našeho systému
potřebuji tyto dvě tabulky srovnat v jednom dokumentu tak, aby seděly kódy, které jsou jak v tabulce 1. tak v tabulce 2. Ostatní údaje, které jsou pouze v jedné z těchto tabulek potřebuji automaticky smazat.
Je něco takového možné?
Díky.
Zdravím,
mělo by jít použit takové filtrování, jen se musíš rozhodnout, která tabulka (vaše nebo výrobce) bude jako základ (ta zůstane beze změny), přebývající údaje se vymažou. Ale to můžeš prozkoušet na 2 způsobech porovnání "výrobce - vy" nebo "vy-výrobce". Zorientuješ se tak? Děkuji.
↑ zanyna:
nejspíš nic špatně. Pokud máš zcela odlišné tabulky, co do cen u jednotlivých kódu (a kódy, alespoň část, stejné) a porovnáváš celou tabulku, potom nenajde shodu a vymaže všechno. Mělo by jít potom tak, že v jedné tabulce si zvolíš celou tabulku, ale kritéria (na druhou tabulku) si dáš jen sloupec kódů (kde se předpokládá shoda).
V každém případě to, myslím, ponechá sloupec cen primární tabulky (nedoplní ceny z druhé tabulky), promaže v 2 tabulce, co nenašel v první a jen budeš vědět, že stejné kódy jsou i v druhé tabulce. Potom k sobě slepit asi ručně (makro asi psát nebudeš). Pokud mi vyjde čas, tak se ozvu s porovnáním, zda jsem něco vymyslela (nebo někdo z kolegů doplní - předem děkuji), zatím zkus, zda stačí jen pomocí volby oblasti kritéria - sloupce (edit: ano, to by šlo použit + trošku ručních úprav potom pro sloučení seznamů).