Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer,
zkouším si úlohy z ilustračního testu Matematika+ a tato úloha mi nevychází. Prosila bych někoho o kontrolu.
Dále bych se chtěla zeptat zda je povinností školy na vlastní požádání studenta tento test nabídnout (povolit možnost ho vykonat)?
Moje řešení:
obrázek se vynuloval...
Správný výsledek je B
↑ xstudentíkx:
Zdravím,
řekl bych, že zavedení souřadnicového systému je nejlepší cesta, ale zdá se mi rychlejší:
Počátek souřadnic zaveďme v místě, kde se zeď dotýká země. Bod, ve kterém se stín zdi dotkne krychle označme
, bod kontaktu stínu se zemí
Napišme rovnici přímky dané těmito body:
Průsečík se zdí je vlastně průsečík s osou
, takže
a:

Což by mělo být dobře. Snad :-)
Ahoj,
řekl bych, že tento příklad je spíš o nalezení nějakého vztahu, než složitého počítání. Pro ilustraci si můžeš vzít tento obrázek.
Červený trojúhelník je podobný zelenému. Proto musí platit:

↑ runcorne:
Mno tomu říkám pěkné řešení :)
Mám však jeden drobný problém, momentálně beru z analytické geometrii skalární součiny vektorů, k tomuto se dostanu tak do 14 dnů. Všemu rozumím, až na tu rovnici, jak jsi se k tomu dopracoval pomocí těch bodů.
Určité nápady proč tam jsou zrovna taková čísla mám, ale odvozuji je pouze z této rovnice. Pokud by se ti chtělo, byla bych ráda, kdyby jsi napsal jak ses k ní dostal. Pokud se ti nechce, tak jak říkám, stejně se to brzy doučím.
Moc děkuji i za toto, užiji to :)
↑ Freedy:
Děkuji, napadlo mě, že s tím nějak toto bude spojené, ale nebyla jsem si tím plně jista. Už se mi to párkrát vymstilo, proto se tomu tak trochu z opatrnosti vyhýbám.
↑ xstudentíkx:
No, na napsání obecné rovnice přímky potřebuješ znát její normálový vektor. Ze znalosti dvou bodů vypočítáš směrový vektor:
Jsme v rovině. Normálový vektor tak lze najít "prohozením souřadnic a změnou hodnoty na opačnou u jedné z nich" (Nebo prostě najít kolmý vektor ke směrovému nějak jinak):
Což jsou koeficienty pro hledanou přímku a platí:
Na hledané přímce leží body
a
. Jeden z nich dosadíme a získáme hodnotu c
Takže přímka bude:
Pro tenhle příklad je to možná zbytečně zdlouhavé, ale někdy je to hodně užitečné.

↑ runcorne:
Děkuji, tvůj postup určitě uplatním a myslím, že i při učení se na něj kouknu. :)
↑ holyduke:
Jo :D já si toho všiml až pozdějc. Těch podobností je tam tolik v těchle jednoduchejch příkladech...
Já si matiku plus vzal :D a je to jen trošku těžší než státní, která je totální fraškou :D