Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Kolik kg síry se získá, když se 1 000 m3 bioplynu čistí metodou parciální oxidace a následné disproporcionace. Bioplyn v místě měření průtoku má teplotu 61C, obsah H2S v bioplynu je 0,4 objemových procent a účinnost této metody čištění bioplynu je 91%.
Spíše záležitos chemie, ale tady jsou borci.

↑ sturmova:
Zkusil bych využít stavové rovnice pV=m/MmRT vyjádříme hmotnost
m=(pVMm)/RT p - předpokládám tlak atmosférický - známe
V- obsah H2S je 0,4% z 1000, tj 4 m^3 a účinnost je 91% ... V= 4.0,91
Mm - molární hmotnost - umíme určit
R - konstanta
T = (273 + 61) K
Pak určit jakou část hmotnosti tvoří S z H2S, což předpokládám, že je stejné jako porovnání relativních molekulových hmotností 2:32 = 1:16
Tak uvidíme
Vyšlo mě cca 4,2 kg síry

↑ sturmova:
Za tlak jsem dosadil 100 000 Pa
za objem 3,64
Mm ... 34.10^-3 tady jsem převedl na kg.mol^-1
R = 8,31
T = 334 K
Výsledek jsem rozdělil na 17 dílů a 16 z nich je síra. Ale říkám, že bych počkal, až to někdo potvrdí, bo i nejsem v tomto jist
Zdravím vás :-)
Bylo by velice vhodné se dozvědet, zda kolegyně ↑ sturmova: má v materiálech technologii čištění bioplynu.
Neboť potřebujeme rovnici jako základ výpočtu.
Pokud je celá úloha zaměřena na likvidaci H2S v bioplynu, tak parciální oxidaci bych si představila z S(2-) na S nebo na S(4+) nebo až (6+) - záleží na podmínkách oxidace.
Taková mírná základní rovnice by mohla být:
2H2S + O2 = 2S + 2H2O z toho bychom odvodili, že ze dvou molu H2S vzníká 2 moly S (tedy z 1 molu jeden).
Ovšem v zadání se mluví o "disproporcionaci" (což si třeba představím jako reakci 2H2S + SO2 = 3S + 2H2O), ale to znamená, že v nějakém protitoku dochází k "hluboké oxidaci" H2S na SO2 a následně k disproporcionaci H2S s SO2. Je mi divné, že by se záměrně oxidovalo až na SO2.
Nějak se mi nechce koumat technologii čištění (neboť si myslím, že kolegyně ve studijních materiálech má něco konkrétního) - proto než se posuneme dál, tak bych prosila o doplnění:
- jak to je prakticky prováděno - konkrétní reakci nebo alespoň slovní popis? Děkuji :-)
Zdravím vás :-)
kolegyně ↑ sturmova: umístila další zadání, tak mi to připomnělo, že jsem chtěla pohledat něco o výrobě síry - a je to opravdu tak - reakce disproporcionace se používá v procesu, který se nazývá Clausův proces a probíhá tak, jak uvádím: ↑ jelena: (ale váhala jsem :-)
http://www.petroleum.cz/vyrobky/sira.aspx - zde je odkaz a poprosim kolegu O.o ať to dotahne do zdárného konce - pokud samozřejmě bude mít čás a náladu. Děkuji.