Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím. Mohla by mně nějaká dobrá duše vysvětlit na jednoduchých příkladech jako třeba 2^(n-1) <= n! nebo třeba když pro každé celé číslo n >= 4 platí 3^n > n^3. Nějak jsem matematickou indukci nepochopil a teď jsem z toho špatnej. Děkuji moc

pro n = 1 to plati:
protoze

ted dokazu, ze pokud to plati pro n, pak to plati pro n + 1

musi platit 
plati 
cili musi platit, ze
, coz plati pro vsechna n.
ale z toho postupu nemusi byt zjevne, jak ta indukce vubec funguje.
zkratka kdyz potrebuju neco dokazat pro vsechna prirozena cisla, trvalo by moc dlouho ukazovat u jednoho po druhem, ze to doopravdy funguje. tak ukazu, ze to funguje treba u prvniho.
potom nastava slozita uvaha. musim dokazat, ze pokud to plati pro cislo N, tak to bude platit i pro cislo N+1. cili pokud to plati pro dvojku, tak to bude fungovat i pro trojku, pokud to plati pro sedmicku, tak to bude platit i pro osmicku. pokud to plati pro 1000000, bude to platit pro 1000001. dejme tomu, ze se mi to povedlo dokazat.
vzhledem k tomu, ze to plati pro jednicku, plati to i pro dvojku. vzhledem k tomu, ze to plati pro dvojku, plati to i pro trojku. vzhledem k tomu, ze to plati pro trojku, plati to i pro ctyrku. vzhledem k tomu, ze to plati pro ctyrku, plati to i pro petku. takhle muzu pokracovat :)
a jak jsem to pouzil primo u tohoto prikladu? pro jednicku jsem dosadil do te nerovnosti, a nerovnost platila. takze pro jednicku jsem dokazal.
potom jsem vzal tu nerovnost a misto N jsem napsal N+1. vznikla nova nerovnost, se kterou jsem si nevedel rady. v tomhle okamziku se chce podivat zpatky na zadani a zkusit z nove vznikleho vzorce pro N+1 vypreparovat ten stary(pro N). kdyz se to povede, tak mame skoro vyhrano. o vzorci pro N jsme predpokladali, ze plati. pokud neplati, tak se ted zaseknu, protoze mi vyjde neco, co nema smysl. pokud doopravdy plati, jako v nasem priklade, vetsinou uz je trivialni to dokazat.
Stránky: 1