Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 12. 2007 18:40

Chicken
Zelenáč
Reputace:   

Základy matematické indukce

Zdravím. Mohla by mně nějaká dobrá duše vysvětlit na jednoduchých příkladech jako třeba 2^(n-1) <= n! nebo třeba když pro každé celé číslo n >= 4 platí 3^n > n^3. Nějak jsem matematickou indukci nepochopil a teď jsem z toho špatnej. Děkuji moc

#2 29. 12. 2007 22:07 — Editoval sneakfast (29. 12. 2007 22:26)

sneakfast
Reputace:   

Re: Základy matematické indukce

$2^{(n-1)} \le n!$

pro n = 1 to plati:

$2^{(1-1)} \le 1!$

protoze

$2^{(1-1)} = 1$
$1! = 1$
$1 \le 1$

ted dokazu, ze pokud to plati pro n, pak to plati pro n + 1

$2^{((n+1)-1)} = 2^n$
$2^n = 2\cdot2^{(n-1)}$

$(n+1)! = (n+1)\cdot n!$

musi platit $2\cdot2^{(n-1)} \le (n+1)\cdot n!$
plati $2^{(n-1)} \le n!$
cili musi platit, ze $2 \le (n+1)$, coz plati pro vsechna n.

ale z toho postupu nemusi byt zjevne, jak ta indukce vubec funguje.
zkratka kdyz potrebuju neco dokazat pro vsechna prirozena cisla, trvalo by moc dlouho ukazovat u jednoho po druhem, ze to doopravdy funguje. tak ukazu, ze to funguje treba u prvniho.
potom nastava slozita uvaha. musim dokazat, ze pokud to plati pro cislo N, tak to bude platit i pro cislo N+1. cili pokud to plati pro dvojku, tak to bude fungovat i pro trojku, pokud to plati pro sedmicku, tak to bude platit i pro osmicku. pokud to plati pro 1000000, bude to platit pro 1000001. dejme tomu, ze se mi to povedlo dokazat.
vzhledem k tomu, ze to plati pro jednicku, plati to i pro dvojku. vzhledem k tomu, ze to plati pro dvojku, plati to i pro trojku. vzhledem k tomu, ze to plati pro trojku, plati to i pro ctyrku. vzhledem k tomu, ze to plati pro ctyrku, plati to i pro petku. takhle muzu pokracovat :)

a jak jsem to pouzil primo u tohoto prikladu? pro jednicku jsem dosadil do te nerovnosti, a nerovnost platila. takze pro jednicku jsem dokazal.
potom jsem vzal tu nerovnost a misto N jsem napsal N+1. vznikla nova nerovnost, se kterou jsem si nevedel rady. v tomhle okamziku se chce podivat zpatky na zadani a zkusit z nove vznikleho vzorce pro N+1 vypreparovat ten stary(pro N). kdyz se to povede, tak mame skoro vyhrano. o vzorci pro N jsme predpokladali, ze plati. pokud neplati, tak se ted zaseknu, protoze mi vyjde neco, co nema smysl. pokud doopravdy plati, jako v nasem priklade, vetsinou uz je trivialni to dokazat.

#3 30. 12. 2007 11:13

Chicken
Zelenáč
Reputace:   

Re: Základy matematické indukce

Děkuji moc :-) už sem to pochopil, teď si jenom musím spočítat pár příkladů, abych si byl jistý :-)

Zápatí