Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám dotaz ohledně příkladu na negaci výroku.
Jedná se o výrok: "Nepřijdeš pozdě a neujede ti vlak."
Jako jedna z variant se mi jeví vzít výrok jako konjunkci, jejíž negací by tedy byl výrok "Přijdeš pozdě nebo ti ujede vlak."
Zároveň si ale myslím, že by výrok bylo možné interpretovat jako implikaci (tj. něco ve smyslu "Jestliže nepřijdeš pozdě, neujede ti vlak."). Zdá se mi, že běžně řečeno, význam výroku by měl být takový (to, zda přijde/nepřijde pozdě, a to, jestli vlak ujede/neujede spolu souvisí).
Pak by negací bylo: "Nepřijdeš pozdě a ujede ti vlak."
Mohl by mi tento problém někdo objasnit? Většina lidí, kterých se ptám, se kloní k tomu, že by se člověk měl striktně držet spojky, v tomto případě by tedy šlo o konjunkci.

Ahoj,
drž se spojky, jedná se o konjunkci. V běžné češtině se používají různé problematické vazby, například dvojitý zápor... co znamená "nikdo nepřišel"? Také se čárka před nebo nejde v hovorové češtině slyšet atd...

↑ Pippo:
Zdravím,
daný výrok je jednoznačně konjunkce. Tím, že čeština občas výrokem myslí trochu něco jiného, než výrok opravdu říká (např. nic tam není), se nenechte zmást.