Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
snažím se zjistit dopady kvantitativního uvolňování prostřednictvím ekonometrického SVAR modelu se znaménkovými restrikcemi. Kromě šoku monetárního (kvantitativní uvolňování) se snažím určit i tradiční šoky - poptávkový a nabídkový, abych byl schopen přesně identifikovat vliv kvantitativního uvolňování bez fluktuací hospodářského cyklu. Pro odhad používám program Matlab s využitím toolboxu IRIS. Zde ale narážím na problém. Nevím,jak přesně zapsat omezení (resp. script), aby mi to vygenerovalo odhad dopadů monetárního šoku očištěného o vliv poptávkového a nabídkového šoku. Tak jak to mám momentálně zapsané, tak současně odhaduji model, kde působí všechny tři šoky najednou. Já ale potřebuji pouze čistý monetární šok. Vím, že se jedná o poměrně specifické téma, a proto i poskytnutí kontaktu na osobu, jež by mi v tomhle mohla poskytnout radu by bylo velice přínosné. Zde je rozepsán kód. Jde mi zejména o čtvrtou část "ZNAMÉNKOVÉ" restrikce, kde pro lepší představu tento výraz "sum(S(1,1,1:12))" znamená - reakce i-té proměnné, na j-tý šok pro sumu období jedna až 12, tedy konkrétně první proměnná v prvním šoku pro 12 období. Potřebuji šok 3 očistit o působení šoků 1 a 2 pokud systém určí jejich souběžné působení.
%% PŘÍPRAVA PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ
clear;
close all;
clc;
%% INICIALIZACE IRIS A NAČTENÍ DAT
addpath c:\Program Files\MATLAB\IRIS; irisstartup
load data_svar.mat
range = mm(1992,2) : mm(2014,12);
%% ODHAD REDUKOVANÉHO VAR MODELU
v = VAR({'CPI','IP','RES','x10TCM','TWD','SM'});
[v,vdata] = estimate(v,d,range,'order=',4, 'const=', false);
disp(v);