Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Obdĺžniková záhrada je dlhá 60 m a široká 42 m. Najmenej koľko stĺpov bude potrebné osadiť pri stavbe nového plota, ak v každom rohu záhrady musí stáť stĺp a vzdialenosť medzi každými dvoma susednými stĺpmi majú byť rovnaké?
poradíte mi ? vôbec neviem ako na to :(
Vzdálenost mezi sloupy vypočítáš jako největší společný dělitel rozměrů zahrady.

Budeš si dál vědět rady?

↑ gadgetka:
prosím ťa nevypočítaš to celé, lebo netuším ako si to ty rátala :)

↑ vojtam888:
ja to rátam postupne keďže mám sadu 30 príkladov,tie čo neviem preskočím,a ratám ďalšie
Najdeš největšího společného dělitele dvou čísel. Tzn., že rozložíš daná čísla na součin prvočísel a poté jako největšího dělitele vybereš ta prvočísla z rozkladu obou čísel, která mají nejmenší mocninu. Nevím, třeba Vás to ve škole učili jinak, postupuj dle toho, jak ty jsi zvyklý. Tím jsi zjistil, že největší možná vzdálenost sloupů je 6 m.

↑ gadgetka:
hej nás to uplne inak učili :-) ale základ je ten istý,vážim si vaše rady :)
no ok už mi vyšlo 34 :) dikes
A když už víš, že sloupy jsou od sebe 6 m, tak i víš, že na délku obdélníku se vejde
sloupů, na šířku obdélníku
sloupů + 4 sloupy v rozích. Teď už to vše jen sečteš. :)

↑ gadgetka:
ja som si dal 60:6=10 . 2 = 20
42:6=7 . 2 = 14
20+14=34 :-)