Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, má příklad:
V rovnoramenném lichoběžníku ABCD jsou dány jeho základny AB=20cm, CD=12cm a ramena AD=BC=8cm. Určete jeho výšku a úhel alfa při vrcholu A.
Nevím ani jak vypadá lichoběžník..
Díky moc
↑ iva.zourkova: Lichobežník z definície je štvoruholník, ktorý má dve strany rovnobežné (hovoríme im základne) a dve strany rôznobežné. Uhlopriečky lichobežníka sa nerozpoľujú, to znamená, že jej časti nemajú rovnakú dlžku.
↑ iva.zourkova:
Tak si daj do Google Lichobežník.
Stále si si tú ZŠ učebnicu nezaobstarala, však? Des.
↑ iva.zourkova:
Keď máš rátať uhol, potrebuješ vyrobiť pravouhlý trojuholník podobne ako pri rovnoramennom trojuholníku.

↑ misaH:
Tak nemám kreslit lichoběžník? Já, už ho mám připraven, mám nakreslit pravoúhlý troj.?
↑ iva.zourkova:
Nie.
Máš urobiť to, čo u rovnoramenného trojuholníka. Spustiť výšku na spodnú základňu (AB) napríklad z bodu D. Tak vznikne na obrázku pravouhlý trojuholník.

↑ misaH:
Můžeš mi to prosím nakreslit, at přesně vím..
↑ iva.zourkova:
Nemôžem.
Daj do Google Lichobežník. Sú tam aj obrázky.

↑ misaH:
Ano mám i vyznačeno co známe..
Jak budem dál postupovat?

↑ misaH:
Míši mohla bych Ti poslat do emailu pár příkladů? Bylo by to rychlejší
Potrebuješ toto:
http://www.modulweb.cz/download/fragmen … /8/Ob6.jpg
↑ iva.zourkova:
Neposielaj. Ja príklady riešiť nebudem. Možno niekto iný.
iva.zourkova napsal(a):
↑ misaH:
Míši mohla bych Ti poslat do emailu pár příkladů? Bylo by to rychlejší
Ty potrebuješ len vyriešiť zopár príkladov a si príliš lenivá aby si na to prišla sama, alebo to je len môj pocit?

↑ mukel:
Nejsem lenivá, studuji dálkově po 20letech, v hodině není prostor na vysvětlení látky. Do testu nám dá stejné zadání jen změní čísla. Učím se neustále..
Pomůžeš?

↑ misaH:
Ano tak to přesně mám narýsované i již mám vyznačeno červeně co známe, ale nevím jak dál..
Pomůžeš?

↑ mukel:
V pátek jdu na doučování a chtěla bych je mít ssebou vypočítané a případně s ní probrat to čemu stále nerozumím, at to vše pochopím..chci se to opravdu dobře naučit. Doučovatelka si bere 200/hod, ale říkala, když se to naučím vše za dvě hodinytak si odemě vezme 300kč. Jsem invalidní důchodce a pracuji na zkrácený úvazek, peníze nemám nazbyt. Nechci to zadarmo. Pomůže mi někdo? Je to velice důležité

↑ misaH:
Míši mám lichoběžní a v něm spuštěnou výšku z D i vyznačené to co známe. Jaký bude dálší postup?
Děkuji

↑ misaH:
Děkuji moc..
Mám obtáhnuté:
Základnu AB=20cm,
Ramena AD, BC=8cm
Stranu DC=12cm
U spuštěné výšky bude pravý úhel 90stupňů?
↑ iva.zourkova:
Áno. Dolu pri základni.
Keď ten bod na základní, ktorý je oproti D označíš D', tak trojuholník AD'D je pravouhlý (pravý uhol pri D') a z neho treba vyjsť. Je to ten ľavý oranžový trojuholník.
Treba v ňom ale vyrátať AD'. Je to (20-12):2=4.
Pokračuj sama.

↑ iva.zourkova:
Přesněji:
Základny=AB-20cm
Základna nahoře=12cm
RamenaAD=BC-8cm
Mám z D puštěnou výšku, kde dole je pravý úhel.

↑ misaH:
Nevím Míši jak mám pokračovat..bohužel:-(
pomůžeš mi dál?