Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
rád bych se zeptal, jelikož jsem hledal celkem dost, ale osnovy jsem moc nenacházel (leda, že jsem musel zadat nějaké přístupové heslo), co se probírá v prvním ročníku. Pokud to tam je hned někde na první stránce tak se omlouvám :D vůbec nikde to nevidím.
Děkuji. Freedy

↑ Freedy:
Našel jsem to hned :D
http://www.mff.cuni.cz/studium/bcmgr/ok/
Ahoj,
tohle samozřejmě prošlé mám, já myslel podrobnější materiály, co konkrétně a tak. Nebo to mám chápat tak, že prostě "úvod do funkcionální analýzy" a vědět o tom vše? Ale jak rozsáhle? Není někde podrobně sepsané, co se konkrétně probírá?
Děkuji
↑ Freedy:
Já teda nevím, ale u každého předmětu je v těch tabulkách vlevo jeho kód, u Úvodu do funkcionální analýzy NMMA331. Když na něj kliknu, otevře se mi (bez hesla) stránka předmětu v SISu, kde je velmi podrobný sylabus a doporučená literatura. To ti nestačí?
↑ Freedy:
Zdravím,
finta fň (v okolí Brna se používá pojem fligna), pomocí které se dostaneš k některým studijním materiálům, vypadá tak, že do Google napíšeš (např.) toto.
úvod do funkcionální analýzy site:mff.cuni.cz filetype:pdf
↑ LukasM:
Děkuji, máš pravdu
↑ Bati:
:) nechci zpochybňovat to jak si zapisuješ, ale pokud bych se měl podívat na sebe, tak já si třeba zápisky z matiky nevedu, jen počítám co se zrovna počítá -.-. Samozřejmě, že na matfyzu to nejspíš bude jiné a pokud máš sešit v kvalitním stavu, není důvod proč bych si ho třeba i nepůjčil a nepodíval se ;)
↑ Bati: nic nepočítá? :D Achjo. Tak snad to cvičení nahradí no.
A neměl by definici předcházet axiom? :p (jak tvrdí kolega byk7)
A poznámky se dělají snadno, tak to je fajn. Bude to ale chtít nějakej 200stránkovej sešit.
↑ Freedy:
40 stránkovej ti na jednu takovou přednášku bude stačit, pokud máš rozumný písmo.
Pokud se zrovna nebudeš šťourat v axiomatické teorii množin, tak si asi všude vystačíš s naivní teorií množin + axiom výběru (nebo spíš Zornovo lemma). A pokud by ti vadily věci jako Russelův paradox, tak řekneš, že používáš ZFC.
:) tyhle pojmy pro mě zatím zní dost divoce až nebezpečně, doufám, že je brzy budu považovat za triviální.
Písmo mám, vzhledem k rychlosti zapisování, dost velké :D proto si budu muset dávat asi i pozor na úpravu. Šťourat se ve všem nevím jak přesně myslíš. Na střední se dalo šťourat ve všem, jelikož tam se vše bere svým smyslem okrajově. Na matfyzu to už tak pravděpodobně nebude. Každým dnem si ale začínám myslet, že matfyz byl přece jen až moc odvážná volba a že tuhle školu zřejmě nedokončím. Doufám, že se bude dařit no.
Dobrý den, měl bych ještě nějaký dotaz ohledně matfyzu a nevím přesně kolik lidí tady matfyz studuje a mají nějaký nadhled, nicméně, jakožto začátečník v programování mi bylo řečeno, že pascal není "jazyk budoucnosti" a že jeho výuka je tedy značně zastaralá, respektive nepoužitelná do budoucna, jelikož se vše nyní tahá přes C++. Rád bych se teda zeptal, jak to teda doopravdy je, jelikož o programování nevím skoro nic.
Díky za odpovědi. Freedy

↑ Freedy:
Ahoj, pascal byl určen na výuku programování, v reálných aplikacích má nulové využití. Pascal je jednodušší a začátečník na něm pochopí základy programování. Je to ale opravdu jen na základy, protože v něm chybí plno důležitých věcí pro pokročilejší programování (objektové programování). V dnešní době se podle mě vyplatí začít rovnou na C++ i když to bude obtížnější.
↑ Freedy:
Pascal sa ako úvod do programovania učil, zrejme sa ešte učí. Nie je to síce jazyk budúcnosti/praxe , ale to sa ani nepredpokladalo. Bol určený na výučbu, keďže si vystačíš s jednoduchou angličtinou.
Dnes už sa v niektorých školách začína rovno s jazykom C, aj keď si myslím, že je to zbytočne komplikované, lebo to, o čo sa musíš starať v C, to za teba Pascal, alebo iný vyšší jazyk urobí sám. Ak ti ide o výuku, tak zaoberanie sa rôznymi technickými detailami je len zbytočným brzdením. Na začiatok potrebuješ, aby to vyriešilo prostredie za teba a ty si sa mohol sústrediť len na programovanie.
V niektorých školách som sa stretol rovno s prechodom na C++, alebo Python.

↑ mukel:
Pascal se na školách, které se věnují vědě v ČR neučí. Např. na ČVUT FIT se začíná C, na UK MATFYZ se začíná C#,C++ a u nás na ČVUT FJFI se začíná také C++.
↑ vulkan66:
Jasné o tom nemám vedomosť, takže sa nehádam. Na mnoho stredných škôl na Slovensku sa Pascal/Delphi ešte učí. My máme na VŠ napr. Javu
Ahoj, ↑ vulkan66:↑ mukel: děkuji za reakce.
Nicméně, když jsem projížděl studijní materiály, tak sem si normálně otevřel studijní plán na programování I a zde je napsaný ten pascal, ale:
vulkan66 napsal(a):
na UK MATFYZ se začíná C#,C++
tvrdíš něco jiného. Docela by mě zajímalo, jak to přesně je. Né proto, že bych se nechtěl učit pascal, ale pro to, že bych to pak dál rád ještě využil, ne se jen naučil programovat. Děkuji
↑ Freedy:
Ak to chceš využiť a viac sa toho naučiť, tak ti môžem poradiť, začni sa učiť sám. Vyber si nejakú dobrú učebnicu, alebo tutorial (podľa toho, čo ty sám preferuješ) a uč sa. V škole ti ukážu len niečo a ak to chceš ďalej využívať, tak choď do toho.
Já to spíš ze zájmu dělám i proto, protože nechci ztrácet a být pozadu ve výuce. Když se budu učit C++ a pak na mě přiletí halda otázek z pascalu, tak mi bude C++ k ničemu prozatím. A rád bych pochopil základy, né se vrhnul do toho nejuniverzálnějšího.
Spousta lidí si plete výuku programování a výuku programovacího jazyka. Na matfyzu se provádí to první a k tomu je Pascal velice vhodný, jelikož je jednoduchý, neztrácí se tak zbytečně čas výukou jazyka. Různé programovací jazyky se pak budeš učit, až je budeš potřebovat.

↑ Freedy:
No někdo mi říkal, že se na matfyzu pascal už neučí. Možná také záleží na zaměření a přednášejícím. Mimochodem, my máme ve studijním plánech také ještě napsaný pascal i když se u nás už neučí :)
http://geraldine.fjfi.cvut.cz/bk/index. … mp;lang=cz (základy programování)
↑ Stýv: Pěkně řečeno, takže nejspíš si hned po matuře otvírám knížku s pascalem :)
↑ vulkan66: Právě proto se ptám zde, jelikož bych očekával, že spousta lidí (matematiků) bude znát toto fórum. Ale zřejmě sem matfyzáci nemaj ani potřebu chodit :D, ale to je zas moc odvážná teorie.
Každopádně se ptám zatím předběžně. Zatím je na to čas.
↑ Freedy:
Ono, je v podstate jedno s čím začneš.
V prvom rade je nutné, aby si sa naučil programátorsky / algoritmicky myslieť. To by si mal klásť za cieľ každý úvodný kurz programovania. Ja som tiež na gymnáziu začínal s pascalom a o nič som neprišiel.
Ak budeš vedieť rozmýšľať ako programátor... t.j. celý problém porozdeľovať do menších problémov a urobiť to efektívne, tak je jedno v akom programovacom jazyku to bude.
Ak budeš ovládať toto, tak už je jedno do akého jazyka pôjdeš...syntax každého z nich sa môžeš naučiť aj za dva dni, ale myslieť ťa žiadny jazyk nenaučí. To sa musíš naučiť ako prvé.
Čo sa týka pascalu, tak mne osobne pomohli knihy od Putza:
http://www.martinus.sk/?uItem=32919
a
http://www.martinus.sk/?uItem=32918
Sú tam aj doprovodné programy, ale aj zadávané úlohy po každej kapitole, ktoré ti odporučim robiť si po každej kapitole. Z týchto kníh som sa ja osobne učil na maturitu, keďže som sa rozhodol maturovať z informatiky na poslednú chvíľu a nevedel som o tom nič.
Potom na zlepšenie doporučujem robiť úlohy z Korešpondenčného seminára z programovania.