Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, prichadzam s dalsim problemom, kde mi nesedi vysledok.
Pocet spusobu kterymi lze ze slova ALGORITMUS ziskat
triprvkovu mnozinu souhlasek a dvouprvkovou mnozinu samohlasek.
Skor by som chcel vediet ako to myslia, lebo pouzit kombinatoricke vzorce nieje problem. Pri prvej moznosti vyberame 3 prvky zo 6 bez opakovania asi, a 2 prvky zo 4. Ale tak to nesedi, potom neviem ci nechcu este tie mnoziny medzi sebou kombinovat, a ani tak to nesedi, tak neviem uz co s tym. Dakujem

Kdyžtak do názvu toho tématu napiš vždycky NSZ nebo tak něco. Kdyby to někdo hledal.
Vyšlo to tuším 120. 20*6. Což ti vyjde i z těch kombinací. Je to opravdu 6 nad 3 a 4 nad 2.
↑ halogan: Ok, budem davat aj NSZ:) Lepsie by bolo aj tak do jednej temy to pchat, ale mi to zakazali:)
Preco je medzi nimi vlastne krat ? Ja som dal plus, alebo kombinujeme aj mnoziny ? Navzajom ?
A dik za tie riesenia,ale prave tie som vedel, skor z inymi som mal problem, kolko si mal percentil ? 100? :)

↑ Denisator:
Když jsi dal plus tak to je jakoby jsi při hodu dvěma kostkama řekl, že na první padne 6 možností na druhé taky a celkem je 12 možností. Přitom tam musí být součin, protože když padne na první číslo 1, tak na druhé může padnout 1,2,3,4,5,6, atd
Takže každá možnost souhlásek se může kombinovat s každou možností samohlásek

↑ Denisator:
Já dal krát, protože v možnostech byla samá velká čísla :))
Ano, měl sem stovku.