Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám tu kapitolu, s kterou si nevím vůbec rady. Jde o pohyb tělesa po kružnici, vůbec se v tom nevyznám.
Mohl bych požádat o pomoc s příkladem?
Konkrétně mi nevychází:
Příklady 2/34 a 2/35
Nemám už žádnou ideu, co bych s tím měl dělat, snažil jsem se přijít nejprve na příklad 2/35, ale jsem neschopný správně vyjádřit zrychlení kuličky, pomohl by prosím někdo?
Děkuji předem..
↑ O.o:↑ wescoast:
Zdravím vás :-)
nejsem na koleji, scanner mám, ale musím psát podklady pro maturitní otázky v ruštině, neb jsem to slibila :-)
Ale námět na obrázek je asi takový: http://forum.matweb.cz/upload/859-kulicka.JPG
Není to ke konkrétnímu zadání, ale jen jak vyjádřit dostředivou sílu (přes úhel nebo nějak jinak přes trojuhelníky) - u kolotoče třeba bude potřeba dokreslit správně poloměr.
Ivano, zdravím srdečna a děkuji za doplnění :-)
↑ O.o:
F_d je součet vektoru F_1 a mg. Má to být zakresleno "slušně" (což se mi asi nedaří), aby bylo dobře vidět, že je to úhlopříčka vodorovná.
Jak jsem slibila v tématu o volném padu, tak navážu:
(tam jsi potřeboval uvědomit, co se děje), zde potřebuješ uvědomit, proč tomu tak je:
- teleso je v klidu, pokud je jen zavešeno na lanku (jaké síly posobí a proč je v klidu?)
- těleso se roztočí - jaké síly působí (proč se nepřetrhné lánko, proč těleso neskače nahoru, proč se točí právě po kružnici - v jakém smyslu pohyb po kružnici je rovnoměrný, v jakém uže není rovnoměrný atd). A tak zakresliš soustavu síl, co na těleso působí (odpor lánka a tíha) a jejich výslednici (F_d) - součet vektoru
- pak se dívaš na obrázek a přemyšlíš, jaká geometrická návaznost se hodí - obvykle nějaký pravouhlý trojuhelník (přes úhel nebo přes podobnost - jak se zadaří)
A schválně si přezkoumej latinskou formulaci Newtonova zíkonu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Newtonovy_ … %C3%A1kony
Ten zvyrazněný překlad není tak vhodný, to jistě uznáš, když to porovnáme s ekvivalentní formulaci:
"Těleso zůstává v klidu nebo pohybu rovnoměrném přímočarém, není-li nuceno vnějšími silami tento stav změnit".
Tak já teď budu nucena stav klidu změnit, jelikož půjdu něco pracovat a pak půjdu noční Opavou směrem domu. Vale.