Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 03. 2009 22:13

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Pohyb po kružnici

Ahoj,

mám tu kapitolu, s kterou si nevím vůbec rady. Jde o pohyb tělesa po kružnici, vůbec se v tom nevyznám.

Mohl bych požádat o pomoc s příkladem?

Konkrétně mi nevychází:

Příklady 2/34 a 2/35

Nemám už žádnou ideu, co bych s tím měl dělat, snažil jsem se přijít nejprve na příklad 2/35, ale jsem neschopný správně vyjádřit zrychlení kuličky, pomohl by prosím někdo?

Děkuji předem..

#2 17. 03. 2009 22:56

wescoast
Místo: Most
Reputace:   
Web

Re: Pohyb po kružnici

↑ O.o:

Je to jednoduchý, ale jsem na koleji a nemám tu skenr, nic. Když vydržíš do víkendu, tak ti to sem pak hodím.

Oh my god, it's wescoast!
Cokoliv na prvou je cokoliv.

#3 17. 03. 2009 23:09

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ O.o:↑ wescoast:

Zdravím vás :-)

nejsem na koleji, scanner mám, ale musím psát podklady pro maturitní otázky v ruštině, neb jsem to slibila :-)

Ale námět na obrázek je asi takový: http://forum.matweb.cz/upload/859-kulicka.JPG

Není to ke konkrétnímu zadání, ale jen jak vyjádřit dostředivou sílu (přes úhel nebo nějak jinak přes trojuhelníky) - u kolotoče třeba bude potřeba dokreslit správně poloměr.

#4 18. 03. 2009 05:50

Ivana
Reputace:   32 

↑ O.o:Mohu se připojit ? Využila jsem návodu Jeleny :

http://forum.matweb.cz/upload/134-IMG.jpg

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#5 18. 03. 2009 09:10

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Všem Vám moc děkuji za pomoc =).

Můžu se jen zeptat pro jistotu, vyjádření F_D = ma, to ještě rozumím, ale F_d jako mgtg(úhel) to je přesp odobnost těch trojúhelníků, nebo se pletu?

Ještě jednou díky moc -)

#6 18. 03. 2009 22:16

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Ivano, zdravím srdečna a děkuji za doplnění :-)

↑ O.o:

F_d je součet vektoru F_1 a mg. Má to být zakresleno "slušně" (což se mi asi nedaří), aby bylo dobře vidět, že je to úhlopříčka vodorovná.

Jak jsem slibila v tématu o volném padu, tak navážu:

(tam jsi potřeboval uvědomit, co se děje), zde potřebuješ uvědomit, proč tomu tak je:

- teleso je v klidu, pokud je jen zavešeno na lanku (jaké síly posobí a proč je v klidu?)

- těleso se roztočí - jaké síly působí (proč se nepřetrhné lánko, proč těleso neskače nahoru, proč se točí právě po kružnici - v jakém smyslu pohyb po kružnici je rovnoměrný, v jakém uže není rovnoměrný atd). A tak zakresliš soustavu síl, co na těleso působí (odpor lánka a tíha) a jejich výslednici (F_d) - součet vektoru

- pak se dívaš na obrázek a přemyšlíš, jaká geometrická návaznost se hodí - obvykle nějaký pravouhlý trojuhelník (přes úhel nebo přes podobnost - jak se zadaří)

A schválně si přezkoumej latinskou formulaci Newtonova zíkonu:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Newtonovy_ … %C3%A1kony

Ten zvyrazněný překlad není tak vhodný, to jistě uznáš, když to porovnáme s ekvivalentní formulaci:

"Těleso zůstává v klidu nebo pohybu rovnoměrném přímočarém, není-li nuceno vnějšími silami tento stav změnit".

Tak já teď budu nucena stav klidu změnit, jelikož půjdu něco pracovat a pak půjdu noční Opavou směrem domu.  Vale.

Zápatí