Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ještě úplně poslední:-):-)
Vypočtěte velikost úhlu, který svírají tečny vedené z bodu P ke kružnici se středem S a s poloměrem r=5cm, jeli PS=10cm
Já to spočítala takto:
5:10=0,2
cos 0,5=60 stupňů
Snad ten postup mám dobře.
Co myslíte?

Počítáš úhel
,
je přepona, proti úhlu leží strana
, protože leží proti úhlu, je to protilehlá strana. Použiješ tedy funkci sinus! Zbytek je stejný jako u předešlých příkladů, s kterými ti radili kolegové.

↑ gadgetka:
Díky a napíšeš mi správný postup mám to špatně
Díky moc
alfa=asin(5/10)
nastuduj třeba toto: http://www.matweb.cz/pravouhly-trojuhelnik
↑ iva.zourkova: ahoj, tvoje ignorance k jakémukoli přístupu je až znechucující, i když ti to ↑ gadgetka: nádherně nakreslila.
Dá se ukázat, že trojúhelníky
, z toho plyne, že
.
Tebe zajímá právě úhel
, což je tedy
. Velikost úhlu
lze tedy vyjádřit pomocí goniometrické funkce SINUS, která je definována jako POMĚR PROTILEHLÉ ODVĚSNY A PŘEPONY. a je tedy jisté, že musí platit 
Nyní je potřeba najít (samozřejmě, že tento úhel každý zná, ale nesmíme podléhat zkušenosti) na kalkulačce
a napsat tam
. Kalkulačka nám samozřejmě vygeneruje výsledek ve stupních, jelikož s kalkulačkou jsme doposud nikdy nic neprováděli a tedy je nastavená na stupně (DEG, °)
Kalkulačka nám vyhodí výsledek
, úhel je tedy roven 

↑ qwasyxer:
Děkuji nastuduji
Ještě nevím si rady s jedním..
Mrkneš
Díky

↑ Freedy:
Ano však já již to mám..
Děkuji všem..:-):-):-)