Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 03. 2015 22:22 — Editoval TarderOrtex (15. 03. 2015 22:23)

TarderOrtex
Reputace:   

Výpočet zrychlení z rychlosti a dráhy.

Ahoj,
mám takový problém, chtěl by jsem vypočítat zrychlení s tím, že znám dráhu, konkrétně 2 metry a rychlost na konci dráhy, konkrétně $0.5 \frac{m}{s}$ .
Zrychlení považuji za přibližně konstantní. Podle mého výpočtu mi vyšlo $0.0625 \frac{m}{s^2}$
Ovšem tomuto zrychlení by odpovídalo 8 vteřin, což neodpovídá tomu, co jsem viděl, když jsem rychlost měřil :-)

Co jsem přehlédl? :-)

PS: z newtonova zákona by zrychlení mělo vyjít přibližně $3.12 $frac{m}{s^2}$

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 15. 03. 2015 22:32

holyduke
Škola: VUT FSI
Reputace:   51 

Re: Výpočet zrychlení z rychlosti a dráhy.

↑ TarderOrtex:
Ahoj, pokud povazujes pocatecni rychlost 0, tak mas vypocty dobre.

Co jsi videl? Rychlejsi cas nebo pomalejsi?

#3 15. 03. 2015 22:35

TarderOrtex
Reputace:   

Právě že to proběhlo všechno mnohem rychleji, můj odhad 1.5-2 vteřiny. Bohužel jsme si tento údaj nezapsali, mysleli jsme, že nám rychlost dráha bude stačit :-) Nemůže být chyba na straně fitu? Ale to by snad takový rozdíl neudělalo ne?

PS: na dovysvětlení, dělali jsme ověřování 2. newtonova zákona na vzduchové dráze s vozíkem a závažím svázaných provázky (závaží přes kladku spouštěno ze stolu)

#4 15. 03. 2015 22:45

holyduke
Škola: VUT FSI
Reputace:   51 

↑ TarderOrtex:
A jak jste merili tu rychlost na konci drahy? Protoze za techto podminek se mi zda 0,5 m/s nejak malo.

#5 15. 03. 2015 22:50

TarderOrtex
Reputace:   

Měli jsme na to na začátku dráhy postavené senzory spojené s PC. Dráha byla 2m sklon žádný a závaží na vozíku 100 a urychlující závaží +- 50 (v gramech)

#6 16. 03. 2015 00:33

TarderOrtex
Reputace:   

Už vím kde je chyba, bez těch časů to nepůjde. Ono to totiž mohlo mít zrychlení malé ale dlouhý čas, nebo naopak. Skutečnost už asi nedohledám. Napadlo mě jen ten čas aproximovat z jednoho měření, u kterého máme oboje a tak nějak to vychází :-)

Zápatí