Ahoj, mám dotaz jaký je vlastně rozdíl mezi ziskovostí% a marží%?
Zboží jsem prodal za 2.000,-Kč bez dph a hrubý zisk z toho mám 200,-Kč. Žil jsem vždy v domnění, jedná se o 10% ziskovost??, nebo 11,11% marži?? Mám v tom fakt hokej, a nevím jak správně vypočítat ziskovost zákazníka, respektive objednávky?
Marži si stanovíš ty sám. Nakoupíš ve velkoskladě, to je nákupní cena. K ní si přirazíš např. 50% marži, nákupní + marže = prodejní cena výrobku. Z marže hradíš veškeré náklady spojené s prodejem. To, co zbyde, je čistý zisk.
↑ gadgetka:
jj, díky, takže jde vlastně jen o špatnou mechaniku výpočtu? Co teda vlastně počítám když 200,- vydělím 2000,-?
↑ Octanboy:
Dostaneš maržu. (Prečítala som si na nete.)
(Predajná cena - nákupná cena)/predajná cena=marža
Jestli jsi zboží nakoupil za 2000 a prodal za 2200, tak 200 Kč představuje marži ve výši 10 %. Z této sumy bys musel uhradit např. benzin, zaplatit elektriku, vodu, nájem, podle toho, co nakupuješ a prodáváš. A až bys to odečetl, vyšel by ti zisk. :)
Když vydělíš hrubý zisk prodejní cenou, tak získáš marži. A teď musím chvíli přemýšlet, co získáš, když vydělíš hrubý zisk nákupní cenou ... zatím mě žádný správný pojem nenapadá... ;)
↑ gadgetka:
Je v tom fakt hokej, pojem a pojem, mě to zajímalo hlavně matematicky, jakej výraz je správnej. Když mi šéf řekne, srovnej mi všechny zákazníky dle ziskovosti větší jak 10%..a pojem ziskovost teda existuje, nebo je správný výraz marže?
Marže je to, co si zadává sám prodejce. Pochopitelně, že je na ní ziskovost závislá. Čím vyšší marže, tím větší výnos z prodeje výrobku, ale hrozí zase větší konkurence a tím pádem menší prodejnost výrobku.
Edit: Pomáhala jsem kamarádce v lednu s podnikatelským záměrem, proto to mám ještě v hlavě. ;)
Ještě jeden odkaz:
Ziskovost zákazníka