Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ malarad:
1) Protože má mít elipsa střed v počátku souřadnic, pak její rovnice bude: 
2) Pro excentricitu e elipsy platí: 
3) Víš, že elipssa prochází bodem M tedy souřadnice bodu dosaď do rovnice z bodu 1)
Dostaneš tak 2 rovnice o dvou neznámých pro a i b

↑ malarad:
A na co to potřebuješ poznat?
Vždyť vyřeš tyto 2 rovnice:
Mělo by ti vyjít:
Děkuji moc Misa a Cheop. Já nemám problém s dosazením do rovnice.
Problém byl v tom, že u ležaté elipsy to je 
a u stojaté elipsy to je
Je důležité si uvědomit, že osa
je stále vodorovná a osa
je stále svislá nehledě na stojatost nebo ležatost elipsy.

↑ malarad:
No já bych spíše řekl,že a je stále hlavní poloosa a b je stále vedlejší poloosa bez ohledu na to,
zda je elipsa ležatá či stojatá.
↑ malarad:
Budeš se muset smířit s tím, že ty elipsy jsou dvě, přesně tak, jak jsi je nakreslil
a
↑ zdenek1:
Jsi si jistý tímto výsledkem? 
Mně to totiž pro oba případy elipsy(stojatá i ležatá) vychází takto
Viz. obrázky.
↑ zdenek1:
Ve sbírce příkladů na ČVUT je to takto:
a výsledek toho příkladu, který jsem zde dotazoval je taky jen jeden a to:
Myslím, že kdyby byly dvě možnosti výsledku, tak by tam byly oba výsledky. Ty tvrdíš něco jiného a já z toho být jelen dvanácterák.
↑ malarad:
V zadání úlohy se praví, že elipsa je ve středové poloze, což (přinejmenším na SŠ) znamená, že střed elipsy
je v počátku soustavy souřadnic, které jsou zároveň osami symetrie elipsy. Ale neříká se nic o tom, která
z nich je hlavní osou (tj. na které leží ohniska) a která vedlejší. Trváme-li na tradičním ozanačení
pro hlavní
poloosu a
pro vedlejší poloosu, potom musíme, jak jsi správně rozpoznal (↑ malarad:), uvažovat dva případy:
1. elipsu o rovnici
(ohniska na ose x),
2. elipsu o rovnici
(ohniska na ose y),
z nichž každý vede k samostatné dílší úloze, celkem tedy ke dvěma výsledkům. Principiálně tedy má pravdu
↑ zdenek1: , i když jsem to po něm nepřepočítával. Zkoušku si můžeš provést sám ověřením, zda
- každá z obou nalezených elips má danou excentricitu,
- každá z obou nalezených elips prochází bodem
.
Ale nevím, zda jsem správně pochopil, co je potřeba vysvětlit.
PS. Pokud bychom připustili, že hlavní osou může být libovolná přímka procházející počátkem,
pak by úloha měla dokone nekonečně mnoho řešení. Ale takové úlohy se řeší až na VŠ.
Rumburak napsal(a):
↑ malarad:
PS. Pokud bychom připustili, že hlavní osou může být libovolná přímka procházející počátkem,
pak by úloha měla dokone nekonečně mnoho řešení. Ale takové úlohy se řeší až na VŠ.
Protože libovolná přímka procházející počátkem může mít sklon od
do
a střed elipsy vzdálenosti od počátku libovolné? Takže by elipsa "rotovala"?