Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohl by mi někdo prosím napsat vzorečky potřebné k vyřešení tohoto příkladu? Díky
Ahoj. Dalo by se to spočítat tak, že si určíš jak dlouho bude střela ve vzduchu než dopadne. Takhle určíš jak dlouho střele potrvá než se zastaví v mrtvém bodě takže bude trvat dvojnásobek času než dopadne na zem. Za tu dobu se Země otočí rychlostí 360°/24h o nějaký úhel, který vypočítáš jako rychlost krát čas, tedy
. Když už budeš znát úhel bude ti stačit jen vypočítat délku kterou tento úhel vytíná na 48° s.š. Pokud číslujeme tak, že na rovníku je 0° tak vzdálenost od děla k místu, kam dopadne bude rovna
(směrem na západ od děla). To vše ovšem za předpokladu, že Země je dokonalá koule a zanedbání odpor vzduchu.
↑ Honza90:
To jsi si to ale hodně zjednodušil.
Ty totiž předpokládáš, že po výstřelu už náboj nemá obvodovou rychlost, kterou měl na povrchu Země. Jenže on ji má.
↑ zdenek1:
To tedy také znamená, že by se zde nemělo počítat s tíhovým ale s gravitačním polem Země?
Dobrý den
Mám zadaný příklad: Střela byla odpálena rychlostí 1000m/s pod elevačním úhlem 30°. Určete teoretickou délku dostřelu, maximální výšku a dobu letu. odpor vzduchu zanedbejte. Prosím o pomoc vypočítání aspoň jedné veličiny nejlépe času. Ve všech vzorečcích co jsem našla mi chybí jedna veličina co nemám zadanou a nevím si rady. Děkuji
↑ adelajda123:
Výška je daná rovnicí
Když střela dopadne, tak je její výška nulová.
z této rovnice vypočítáš čas a máš dobu letu (budeš mít dva kořeny, takže si budeš muset rozmyslet, který je ten požadovaný).
A příště si zakládej vlastní témata.
Dobrý den omlouvám se, příště si založím vlastí téma.
vypočítám kvadratickou rovnici kde a=-4,905 b=452,099 c=0 výsledek bude tedy 0 a 92,651. Tento příkad je zadaný ze skript a výsledky mají být t=102 s xmax=88,027km ymax=12,742km. Tak nevím mám chybu. Prosím pomoc! :-)
↑ adelajda123:
Nechci být nějak urážlivý, ale když studentka ČVUT není schopná správně spočítat nebo
a dosadit
tak je něco špatně.