Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den,
Potreboval bych poradit s jednim prikladem, kde je obsazen logaritmus.Konkretne se jedna o vypocet indukcnosti jednoho kruhového závitu vodiče.Vzorec jsem nasel takovy :
. Pokousel jsem se to spocitat s danyma hodnotama kde "a" = 10 cm a "d"= 0,2cm.Vysledek mi vysel 0,862671558 microHenry.Dotazuji se jestli vysledek je dobry, popripade coz je pravdepodobny je spatny, jestli by tu byla dobra duse, ktera by me to spocitala a napsala k tomu postup.A jeste jedna otazka, jak se prislo na ty konstanty "0,01257" a " 2,303 a "16" Predem dekuji :)
Dobry den, Dekuji za prispevek.
Ano k temto vysledkum jsem dosel take.Nevite nahodou jak se spocita ten logaritmus bez pouziti kalkulacky abych dostal ten vysledek "2.90200" ?Myslim Postup.Snazil jsem se to nejak pochopit z tech poucek z internetu, ale matice moc nehovim.Diky predem :_)
↑ talis:
Pokud bez kalkulačky, tak prakticky z tabulek logarimů nebo dnes pomocí některé z aplikací na internetu.
Pro dekadické logaritmy třeba těchto: Odkaz, Odkaz
Přímý výpočet je docela problém a užíval se kdysi hlavně pro zpracování tabulek logaritmů speciálními pracnými postupy.
Taky je možno užít funkcí v Excelu a pod.
↑ talis:
Řekl bych, že výsledek "0,862671558"microhenry asi správně nebude. Podle vzorečku tady ↑ talis: a toho, co jsme dosud spočítali, bude
je 
Nevím, co znamáná '(a)' - proto jsem to vlastně nepočítal celé. Pokud se jen má dosadit a = 10, tak vyjde
.
To "a" je stredni polomer smycky v cm. No ja jsem pocital se zaokrouhlenyma cislama,tak vice mene by mel byt stejny vysledek jako vas.Myslim ze za to (a) by se melo dosadit tech 10cm.Jen me mate proc je to v zravorce.Diky za prispevky.