Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřeboval bych poradit s tímto příkladem.
Určete, zda zadaná limita existuje, pokud ano, vypočtěte ji:![kopírovat do textarea $\lim_{x\to+\infty }\frac{\sqrt{x+\sqrt{x}}-1}{\sqrt[3]{x}-\sqrt{x}}$](/mathtex/e8/e88f6f10788c444cc2b92041257b764f.gif)
Po dosazení vyjde neurčitý výraz. Jediné co mě napadlo je vynásobení chytrou jedničkou a použít vzorec
:![kopírovat do textarea $\lim_{x\to+\infty }\frac{\sqrt{x+\sqrt{x}}-1}{\sqrt[3]{x}-\sqrt{x}}\cdot\frac{\sqrt{x+\sqrt{x}}+1}{\sqrt{x+\sqrt{x}}+1}$](/mathtex/34/344a0128749334e006eba1b0aa672575.gif)
![kopírovat do textarea $\lim_{x\to+\infty }\frac{{(x+\sqrt{x})}-1}{(\sqrt[3]{x}-\sqrt{x})\cdot (\sqrt{x+\sqrt{x}}+1)}$](/mathtex/85/854094be54f89e92d5bf61b8c5a293c0.gif)
A dále nevím jak pokračovat?
Předem díky za každou radu.
↑ Bati:
Aha, no potřeboval bych poradit jak zjistit který člen diverguje rychleji. Zatim jsem zkoušel dosadit několik čísel a vyšlo mi že:
- diverguje rychleji než
.
Ale asi to není uplně korektní postup.
↑ byk7:
Zdravím, mohl byste upřesnit kde přesně substituci
použít? Momentálně nevím místo kterého členu bych ji měl použit?
Ahoj ↑ Bati:,
Tvoj prispevok je vlastne pouzitie vlasnosti "ekvivalentov" ( tu v
) o ktorych som uz viac krat pisal na tomto fore.
Doplnenie tvojej uvahy![kopírovat do textarea $\frac{\sqrt{x+\sqrt{x}}-1}{\sqrt[3]{x}-\sqrt{x}}\approx \frac{\sqrt{x}+\sqrt[4]{x}}{\sqrt[3]{x}-\sqrt{x}}\approx \frac {\sqrt x}{-\sqrt x} \approx -1$](/mathtex/9e/9ee936c6756f0d4ffa7866d1e7962be6.gif)
Skoda, ze tato rychla a uccinna metoda sa skoro vobec na sk, cz neuci.( pritom vsetko co treba, kazdy "porto y" student vie uz po prvom rocniku, kde sa vyucuje matematika).
↑ vanok:
Ono se to neučí možná proto, že ty odhady mají svá úskalí, viz např. limita![kopírovat do textarea $
\lim_{x\to\infty}\frac{\sqrt{x-2\sqrt x}-\sqrt{x-5\sqrt x}}{\sqrt[3]{x^2-4x\sqrt[3] x}-\sqrt[3]{x^2+7x\sqrt[3]x}}
$](/mathtex/c5/c5dfced4edc3b1abf7d77852144c9314.gif)
Pokud student neví, kdy ty odhady může použít, vycházejí z toho pak nesmysly, i když odhady jsou položeny správně.
↑ holyduke:
Aha, jo tak to jsem pochopil jinak. Dobře už je mi to jasné.
Díky
Pozdravujem ↑ Pavel:,
Pozor nejde o odhady ale o ekvivalenty!
Prave preto to treba vyucovat, ako som to uz vysvetlil na tomto fore, lebo treba vediet co sa moze a co nie pouzit ( aj z dokazmy).
Ale pochopitelne nic nemam proti inym do tym metodam ( elementarnym alebo nie) .