Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřeboval bych poradit s výpočtem jednočelisťové brzdy.
Zadání zní: určete brzdící sílu na páce a silové poměry v kloubovém uložení brzdové čelisti.
Parametry: jednočelisťová brzda určená pro ubrždění břemene o hmotnosti m=100kg s mírou bezpečnosti k=1,2. Zvolte D2=250mm průměr bubnu D1=350mm, délku páky l=0,9m, délku ramene a=300mm, materiál obložení Ferodo se součinitelem smykového tření f=0,35.
Kdyby někdo věděl budu velice rád, zatím jsem nikoho takového nenašel...
Dík.
Víme, že bubnem "otáčí" dvě síly - Ft a G a ty musí být v rovnováze: 
vyjádříš Ft 
Z toho spočítáš Fb
No a pak dořešíš rovnováhu na páce, Frb je reakce působící v místě dotyku čelisti a bubnu, působí směrem nahoru. 

Nakonec připočítáš k síle F bezpečnost.
OK, to jsem rád :)
Můžu tě ještě otravovat s jednou úlohou? :D
Kdyžtak:
Určete radiální zatížení čepu, na kterém je uložena brzdová páka a radiální zatížení ložiska brzdového bubnu (hmotnost bubnu zanedbejte)
Pokud to spočítám s tím mým vztahem, pokud se nepletu, mělo by vyjít nějakých 612N. Kontrolou pro mě je, že mi vyjde stejný výsledek s trochu jiným odvozením, s takovým, který náš učili ve škole, takže myslím, že to mám dobře.
Ještě jak zjistím to radiální zatížení ložiska bubnu? :D
Sečtu Fb plus G krát Ft? To mi vyjde hrozné číslo... nemá se to pak ještě odmocnit? Nebo se to počítá taky přes pythagorovu vetu?
↑ skvrne1973:
Ahoj.
Treba si zvoliť vlastnú tému a nie písať do cudzej...
Prečítala si si, nič ti to nedalo?
Hlavná stránka
Založit nové téma
Fyzika
Čeľustné brzdy (alebo čo).