Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, dneska jsem, ve škole, zjistil, že už si ze základky nepamatuju dělení dvouciferných čísel.
Uměl sem to, ale prostě to z té hlavy za ty roky vypadlo. Celkově mám problém s pochopením teoretických věcí, jako je matematika.
Tvrdí se, že se jedná o vědu založenou na logice. Jakou logiku ale vidíte např. v logaritmických rovnicích, anebo obvodu kruhu? Pro mě je to změť příkazů, nikoliv nic logického (sekvence od koupi parcely až po bydlení logiku má zcela zjevnou).
Jak vy třeba logicky chápete nějaký vzorec anebo podobně? Nerad bych byl takovým tím moulou, co se předučí před testy, ale následně nic neumí. Ale u té matematiky ty postupy a vzorce zapomínám nejrychleji.
↑ jan.westhuserlt@centrum.c:
Ahoj.
Důležité je
- přesně a spolehlivě se naučit definicím jednotlivých pojmů ,
- procházet si v učebnici důkazy vět včetně odvozování vzorečků natolik, abys každý takový postup pochopil
a byl schopen ho samostatně (bez náhledů do zdroje) vysvětlit někomu jinému.
Když např. pochopíš, jak byl ten který vzorec odvozen, snáze se Ti udrží v paměti (a v nejhorším si ho sám
odvodíš znovu, bude-li potřeba ho použít).
Chce to cvik (včetně řešení úloh) a ne každý má pro to stejné nadání.
http://muj-antikvariat.cz/kniha/od-naso … gmont-1965 známý mi doporučil tuto knihu, zatím působí dobře.
Jde tu spíš o to, že třeba: 
tam není vysvětleno, proč počet rozkladů faktoriálu v čitateli musí být stejný jako počet rozkladů faktoriálů ve jmenovateli. (čili, proč je nutno jmenovatel rozložit úplně, zatímco čitatel je nuto rozložit podle počtu "znaků" ve jmenovateli).
Dobrý den.
Řekl bych, že je hned na prvním místě.
? rozumím tomu, že tím myslíte, že číslo 123 i 321 je "rovnaké", ale pročpak tomu tak je?
EDIT: jakto, že nezáleží na pořadí znaků?
Ano, jedná se o kombinace (ty jsou počítány podle uvedených vzorečků na začátku obrázku a předpokládálm, že o nich se tudíž v textu hovoří). U kombinací nezáleží na pořadí - můžete si všimnout, že se to týká všech trojic na konci textu.
Pokud na pořadí záleží jedná se o "variace", těch je tudlíž víc než kombinací - vzorec pro jejich počet je
.
http://img24.cz/images/32609055495079098031.jpg
Tady zase nevím, kde autor vzal to horní (2n)! - já bych ten rozklad skončil o krok dřívě (původu dolního (2n)! rozumím.
Ahoj, pro mě zase sekvence od koupi parcely až po bydlení změť příkazů. :-)
Dobré je nad tou větou nebo vzorcem chvíli přemýšlet, snažit se třeba intuitivně i když ne zcela přesně pochopit, proč musí mít zrovna takový tvar. Např. po chyvilce uvažování zjistíš, že vzorec na obvod p kruhu s průměrem d musí mít tvar p=c.d pro nějakou konstantu d a po troše experimentování můžeš zjistit, že c je hodnota blízká 3. Už to samo ti pomůže k zamapatování přesného vzorce.
Je samozřejmé, že aspoň něco si člověk pamatovat musí - ale spíš než konkrétní fakte je vhodnější si pamatovat principy, na kterých je daná teorie založena.
Hodně také třeba pomůže řešit příklady s nečekaným výsledkem a zkoumat, díky jaké vlastnosti je ten výsledek nečekaný.