Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer všem :)
Potřebovala bych pomoci s následujícím příkladem :
Vyjít má 22 min. zde jsou mé 2 pokusy o výpočet, o tom prvním jsem si myslela, že je bohužel dobře, ten druhý byl spíš jen pokus, kdyby náhodou, ale přiblížil se výsledku více:
V prvním případě jsem si zjistila vzdálenost slunce země a slunce jupiter - vypočítala sem vzdálenost Země v bodě A - Jupiter a Země v bodě B - Jupiter. Tyo vzdálenosti sem od sebe odečetla a dosadila do t=s/v. A vynásobila 2 , páč jde paprsek tam a zpět.
Děkuji za jakékoliv upřesnění popř nalezení chyby.
Všem přeji hezký večer :)
↑ Kelly:
Myslím, že jsi vůbec nepochopila v čem ta metoda spočívá. Než začneš počítat, pořádně si promysli proč by se vůbec ta pozorovaná perioda oběhu měla měnit. Například na vzdálenosti k Jupiteru vůbec nezáleží. Záleží jen na tom, jak se Země během těch 42,5 hodin posune na své dráze.
Vyšlo mi, že rozdíl bude 15 sekund - to se Romer pokoušel změřit a z toho dostat rychlost světla. A když výsledek formuloval jako čas, který by světlu trvalo překonat průměr zemské orbity, vyšlo mu oněch 22 minut (touto formulací z výsledku odstraníš nepřesně známou vzdálenost Slunce-Země). Dnes každý ví, že je to něco přes 16 minut - což znamená, že Romerův výsledek byl velmi přesný.