Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Prosím vás, ako sa počíta tento príklad teda príklady typu kde už je nejaký mnohočlen v menovateli ... 20 min. som skúšal na to prísť... neviem
neviem ako to správne napísať ako zlomok takže to ma byť v menovateli ...
Ahoj, takto? Anebo je ta trojka ve jmenovateli ještě pod jednou odmocninou? ;)
Edit: Pokud je má úprava správně, pak si jmenovatel představ jako:
, kde
,
a teď stačí využít vzorečku 

↑ gadgetka: ano, tak ako si to napisala :) , takže to mám rozšíriť o
? Ak áno, tak potom, aj tak neviem niečo v postupe
Roznásobením ti vyjde následující zlomek, který opět usměrníš:
Vyjde ti 
V čitateli z druhého a čtvrtého členu vytkneš
a dostaneš
, první člen si představíš jako
a z něho a třetího členu vytkneš
a dostaneš 
A pak už stačí jen vytknout z obou členů závorku a máš hotovo...

Tak, mal som vlastne dobre, ale neviem čo robiť ďalej, neviem ako mám dostať ten výsledok 

↑ gadgetka: Aha:D... ale ako si dostala z
toto
a ten výsledok zelenou z obrázka je to isté čo ti vyšlo? ak hej tak idem za kúzelníka

Říká se tomu "pravidla pro počítání s odmocninami"... :D
Edit: Má hluboká omluva, měla jsem tam překlep... ;)
Ano, to, co máš zeleně je to samé, co vyšlo mně, ale v tom "hide" textu, v součinovém tvaru, vypadá ten výsledek elegantněji, kor, když ještě tu jednu polovinku hodíš před závorky... ;)

Za také kraviny sa mi nemusíš ospravedlňovať :) ale nejako si to neviem previesť z toho , mám to roznasobit?

to som aj urobil, ale dostanem sa k tomu co si mi napisala ako vysledok a nvm ako to premenit, na ten na obrazku.
↑ Contemplator:
Tak ako platí 
Tak to platí aj obrátene
Len ten výsledný zlomok rozdelíš ako keby na "pôvodné" zlomky a vykrátiš, čo sa dá.
Contemplator napsal(a):
to som aj urobil, ale dostanem sa k tomu co si mi napisala ako vysledok a nvm ako to premenit, na ten na obrazku.
Pokud jsi skončil u toho, kde lomíš odmocninou ze dvou, tak ten zlomek musíš ještě rozšířit (usměrnit) "jedničkou"
- pak dostaneš toto:
↑ Contemplator:
A jestli myslíš toto
, pak postupuj tak, jak ti radí Míša
+
+
+

Ahá, ahá, už to chápem, o tom porozdelovaní zlomkov som nevedel. Zase raz vám krásne ďakujem :)