Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 03. 2015 18:39

number
Zelenáč
Škola: EKO
Pozice: student
Reputace:   

Transformácia premenných diferencovaním

Prosím vás, čo presne znamená, keď sa napr. časový rad transformuje diferecovaním (dúfam, že to dobre formulujem)? Napr. transformovať hodnoty môžete logaritmovaním, čomu rozumiem, ale čo prosím presne znamená diferovaním/defirencovať? Ďakujem

#2 28. 03. 2015 11:13

number
Zelenáč
Reputace:   

Re: Transformácia premenných diferencovaním

Mrzí ma, že nikto nereaguje. Hľadal som a našiel som, že napr. prvá differencia časového radu je rozdiel medzi Yt a Yt-1

Takže vlastne ak toto má byť ten jeden zo spôsobov transformácie hodnôt, tak to nie je nič zložité. Len neviem nájsť, že k čomu je dobré takúto transformáciu robiť, neviete poradiť?

#3 28. 03. 2015 16:45

Evishek
Zelenáč
Škola: FES UPCE
Reputace:   

Ahoj,

musela jsem se zaregistrovat, abych ti mohla odpovědět, ale tuto problematiku řeším kvůli diplomce a dost mě to trápí, tak jsem si řekla, že ti musím pomoct :-).

Také jsem to hledala a našla jsem, že diferenciace se provádí, aby se z nestacionární řady stala řada stacionární.

Dočetla jsem se to tady, třeba ti to pomůže:

http://gis.vsb.cz/pan-old/Skoleni_Texty … CasRad.pdf

#4 28. 03. 2015 17:58

number
Zelenáč
Reputace:   

Díky, už som to prečítal. Možno ešte stále mi niečo uniká, lebo nerozumiem že prečo nepoužiť radšej transformáciu logaritmovaním ako diferencovaním. určite musí existovať nejaký dôvod k tomu, prečo je tých spôsobov transformácie časového radu viacej. Možno nie všetky rady sa dajú transformovať logaritmovaním a práve vtedy sa použijú dif. 1 rádu.

BTW: o čom presne píšeš v diplomovke? akú máš tému? :)

Zápatí