Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 03. 2015 10:27

vitrica
Zelenáč
Škola: mff uk
Reputace:   

pascal pentomino

Ahoj...chtěl jsem si naprogramovat jeden program, ale zjistil jsem, že to nějak není tak jednoduché, jak jsem myslel.....proto bych potřeboval nějakou pomoc...aspoň radu nebo něco co by mi s tím pomohlo.

Chtěl bych aby program dělal tohle:
je hrací pole 8x8 a mám různé tvary typu: čtverec (3x3), písmeno L (2x3),
písmeno I (1x3) a písmeno C (2x3).
ten kdo by zapnul program, tak by měl možnost si vybrat 3 nebo 4 z těchto útvarů a ještě by zadal souřadnice pole, kterého by chtěl odebrat a program by mu vypsal na výstup, že to buď jde nebo že to nejde.

největší problém mám s tím jak udělat výběr jen určitý a přesto jiných tvarů a pak jak udělat hledání do hloubky, aby mi zjistilo, že to jde či nejde.

Hrozně moc děkuji za veškerou pomoc.

#2 25. 03. 2015 12:58

Honzc
Reputace:   248 

Re: pascal pentomino

↑ vitrica:
Nerozumím tomuhle "... a ještě by zadal souřadnice pole, kterého by chtěl odebrat..."

#3 25. 03. 2015 17:55

vitrica
Zelenáč
Reputace:   

↑ Honzc:
na poli 8x8 zadá souřadnice čtverečku z tohoto pole a musí zaplnit těmi určitými tvary všechno kromě zadaného čtverečku,ktérý odebral...je to lepší nebo to mám ještě zkusit nějak lépe popsat :):)

#4 26. 03. 2015 09:44

Honzc

↑ vitrica:
Ještě si je potřeba ujasnit následující:
1. tvary se mohou otáčet? (samozřejmě mimo typu čtverec-ten je i po otočení pořád stejný)
2. tvar "L" se může také zrcadlit? (to je může vypadat tak " |_ " i tak " _| ")
3. pod pojmem "...měl možnost si vybrat 3 útvary..." se myslí, že by konkrétně vybral jaké 3 tvary vybírá?
Zatím jsem ti vypsal možnosti kolik je potřeba mít jednotlivých tvarů pro vypnění 63 políček (bez ohledu na to zda to jde vyplnit-pouze součet (počet políček tvaru * jejich počet)=63) (kde je 0 tak tam není příslušný tvar)

#5 26. 03. 2015 13:04

vitrica
Zelenáč
Reputace:   

1. ano můžou se otáčet i se zrcadlit a to poslední: mohl by si vybrat nejvýše tři ze všech zadaných tvarů, které jsem zmínil.
jinak jsem si to zkoušel nějak už vyplňovat, takže vím pro jaké všechny to jde, jen bohužel pořád nemůžu přijít na algoritmus či jak to do pascalu narvat, aby mi to fungovalo :(:(

#6 26. 03. 2015 14:32

Honzc

↑ vitrica:
To co jsi napsal: "...mohl by si vybrat nejvýše tři ze všech zadaných tvarů, které jsem zmínil..." je ovšem něco jiného než na začátku a podstatně to mění situaci.

#7 26. 03. 2015 20:24

vitrica
Zelenáč
Reputace:   

↑ Honzc:
tan dejme tomu, že to bude platit zatím jen pro ty tři, jak jste to myslel vy :):)

Zápatí