Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

ahojte, úloha:
Na počátku roku 2010 lvožíme do banky jistou částku na 4% úrok. Každý rok ukládáme vždy počátkem roku stejnou čátsku až do roku 2019. Na počátku roku 2020 budeme mít naspořeno (včetně uroků) 100 000. Jakou částku každoročně uložíme?
______________________________________________________________________________________________
Chci ji řešit podle vzorce co sem našel v tabulkách (u této ulohy, kdy je počáteční vklad stejný, jako vkald co přidávám každý rok by měl fungovat)
konečná částka - 100 000
částka na začátku a částka co jí přidávám na učet - x
počet urokovacích období - 10
urok tady právě nevím, jestli tam správně zakomponuju daň (15%), řekl bych že by to mělo být, když je urok 4% tak r=1,04*0,85=0,884
Výsledek mi vyjde 18512,- což není dobře. Správný výsledek zatím nemám. Kde dělám chybu?
děkuji za případné rady :))
Ahoj, šla bych na to přes součet geometrické posloupnosti:

...a nezapočítávej daň, v zadání se o žádné nemluví...

↑ gadgetka:
Áhoj, ahoj, no já právě to spočítal bez daně, ale právě mi to vyšlo jinak než ostatním, ale bylo mi řečno, že tady u těch příkladů se dan započátává automaticky...no jo, přes g. posl. to máme samotné spoření, ale my tam musíme ještě zakomponovat tu částku, kterou tam každý rok ještě přidáme (a právě v tabulkách je přesně na takovou ulohu se spořením A přidáváním pěněz vzorec, akorát nevím, jak do toho vzorce tu daň nacpat..:(
Mrkneš se n to prosím? :))