Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahojte
potrebovala by som poradit s prikladom: najdite hodnotu a z R pre ktoru je mnozina linearne zavisla
mnozina: {(a,1,-1,1),(2,1,a+1,2),(1-a,0,1,a)}
determinant pouzit nemozem, lebo je to matica 3x4, viem ze treba vynulovat riadok, ale ako najst tu hodnotu a aby bola LZ?
↑ Dia:
Ahoj. Pokud neznáme lepší metodu, pak lze i vyjít přímo z definice lin. nezávislosti / závislosti.
Tedy uvažovat vektorovou rovnici

s neznámými
a řešit ji v závislosti na parametru
. V případech, kdy jejím jediným řešením je
, jsou zkoumané vektory lineárně NEzávislé, zatímco v případech ostatních jsou lin. závislé.
Pozdravujem ↑ Dia:,↑ Rumburak:,
Doplnim kolegov prispevok, ktory pochopitelne vedie k rieseniu.
Tu ide vlastne o vysetrenie hodnosti matice vytvorenej z danych vektorov.
( vdaka definicii pojmu hodnosti matice, to ti umoznuje pracovat na riadkoch, ako aj na stlpcoch tvojej matice, za podmienky, ze dodrzujes pravidla ako v Gauuss-ovej eliminancnej metode; ktora pochopitelne je tu pouzitelna)
Napr. Mozes zacat z maticou ( stlpce z vektorov ) ak pouzijes GEM
a 2 1-a
1 1 0
-1 a+1 1
1 2 a
( ak hodnost=3, ide o LN vektory, inac su LZ... je to zavisle na a)
dakujem vanok a Rumburak za odpovede :)
kedze o matice sme sa len tak osuchli, velmi nerozumiem Gaussovej eliminacnej metode, ale to s tou definiciou mi uz nieco hovori... cize si to mozem rozpisat a budem mat 4 rovnice s 3 premennymi a parametrom a ktory musim nastavit tak aby sa x,y,z nerovnali nule (aspon jedno), je tak? pokusala som sa to riesit, vyjadrovat nezname z rovnic a napokon mi vyslo a=1, ked to dosadim tak sa x,y,z rovna 0 cize som skusala dosadit si lubovolne od 1 (konkretne 0 a 2) ale stale to tak vychadzalo, cize usudzujem ze na to idem zle... prosim, viete mi poradit aj s tymto?