Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám daný okruh D všech diferencovatelných funkcí a ideál
mám za úkol sestavit izomorfismus tohoto okruhu s okruhem![kopírovat do textarea $F = \mathbb{R}[x]/(x^2)$](/mathtex/3b/3b639008e2066bcf56d66f5b2cda0374.gif)
Jestli to chápu dobře, tak v okruhu F by měly být pouze polynomy 1. a nižšího stupně, je to tak? Získám tedy 3 třídy ekvivalence:
Ideál I obsahuje určitě polynomy > 1. stupně + nějaké další diferenciovatelné funkce, jejichž hodnota i hodnota derivace v bodě 0 = 0.
Faktorokruh D/I by měl tedy vypadat jako
kde A je třída ekvivalence funkcí, pro které platí vlastnost ideálu - tedy
a B je třída ekvivalence, kde to neplatí.
Daný izomorfismus je teda například![kopírovat do textarea $
[0] = [0] \nl
[c] = [A] \nl
[ax+c] = [b]
$](/mathtex/ad/adae94ea5671e573d05cbba4c0be9168.gif)
je to tak?
Ahoj ↑ klinki:,
Len mala poznamka:
nam da dualne cisla:
, kde a, b su realne cisla, a 
Teraz iste lahko odpovies na danu otazku.
Ta duální čísla - není to jen jiné pojmenování pro polynomy 1. stupně? Okruh
má jako elementy polynomy, tedy
a ten ideál
mi říká, že
tedy zmizí všechny členy polynomu stupně vyššího než 1 (protože nahrazuji
a
) získám tedy polynomy 0. a 1. stupně, je to tak? Takže ona úvaha na třídy ekvivalence je správná?
↑ klinki:,
To nie je ine pomenovanie pre vseobecne polynomy prveho stupna.
Tu trieda aX+b je
take ze
( pozor to neznamena ze
...( cize mas jednu triedu pre kazde a,b)
Treba si uvedomit si co je ![kopírovat do textarea $F = \mathbb{R}[X]/ (X^2)$](/mathtex/9e/9e8c5e0b407045f058905c8cea7e9de1.gif)
A co je trieda nuly?
Inac si dobre popisal dva polynomy tej istej triedy.Aby to bolo jasnejsie, mal by si popisat nasobenie v faktorovej strukture.
Iste nieco o tom najdes aj na internete.
@kllinki proč myslíš, že D/I se dělí na
?
Defince říká "... množinu D lze rozložit na disjunktní rozkladové třídy vzhledem k ideálu I, který nyní chápeme jakožto normální podgrupu grupy (D, +).". Tzn. tvořím rozkladové třídy podle podgrupy (I,+). Neměli by tedy rozkladové třídy vypadat takto:
1) ![kopírovat do textarea $[ I ] = {x^2, x^3, ..., x^2+x^3, ..., 0, ..., 5x^{100}} $](/mathtex/b9/b9f76fb1ecd83406d9bbebd5c00babcd.gif)
2) ![kopírovat do textarea $[1] = {x^2+1, x^3+1, x^2+2, ...}$](/mathtex/a7/a78e6c9708502e205e5e4ec67c4da4a5.gif)
3) ![kopírovat do textarea $[x] = {x+x^2 , x+x^2+x^3, ... }$](/mathtex/87/87fa787b047e0da163e56690c46bc745.gif)
Vím, že to je blbě neboť např.
není v žádné z těch rozkladových tříd a přitom do D patří. Nedaří se mi ale dojít k tomu co píšeš ty -
.
------------------------------------
Položím tu otázku ještě jinak. Pokud ti dám za úkol vypsat jak bude vypadat
jak z toho ukážeš, že se to rovná
? Z definice jsem ti dal něco co je z D a postupným přičítáním
by podle tvého návrhu mělo vzniknout
. A to mi nejde do hlavy.
Stránky: 1