Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 03. 2015 21:10

klinki
Zelenáč
Reputace:   

Izomorfismus faktorokruhu okruhu diferencovatelných funckí

Zdravím,

mám daný okruh D všech diferencovatelných funkcí a ideál

$I = \{ f \in D | f(0) = f'(0) = 0 \}  $

mám za úkol sestavit izomorfismus tohoto okruhu s okruhem

$F = \mathbb{R}[x]/(x^2)$

Jestli to chápu dobře, tak v okruhu F by měly být pouze polynomy 1. a nižšího stupně, je to tak? Získám tedy 3 třídy ekvivalence:  $\{[0], [c], [ax+c] \} a,c \in \mathbb{R}$

Ideál I obsahuje určitě polynomy > 1. stupně + nějaké další diferenciovatelné funkce, jejichž hodnota i hodnota derivace v bodě 0 = 0.

Faktorokruh D/I by měl tedy vypadat jako $\{[0], [A], [b] \} $ kde A je třída ekvivalence funkcí, pro které platí vlastnost ideálu - tedy $f(0) = f'(0) = 0$  a B je třída ekvivalence, kde to neplatí.

Daný izomorfismus je teda například
$
[0] = [0] \nl
[c] = [A] \nl
[ax+c] = [b]
$

je to tak?

#2 30. 03. 2015 17:06 — Editoval vanok (30. 03. 2015 17:09)

vanok
Reputace:   742 

Re: Izomorfismus faktorokruhu okruhu diferencovatelných funckí

Ahoj ↑ klinki:,
Len mala poznamka:
$F = \mathbb{R}[X]/ (X^2)$ nam da dualne cisla: $a+\epsilon b$, kde a, b su realne cisla, a $\epsilon^2=0$
Teraz iste lahko odpovies na danu otazku.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 30. 03. 2015 18:45

klinki
Zelenáč
Reputace:   

Ta duální čísla - není to jen jiné pojmenování pro polynomy 1. stupně? Okruh $\Bbb R[x]$  má jako elementy polynomy, tedy $a_{n}x^{n} + .. + a_1x + a_0$    a ten ideál $(X^2)$ mi říká, že $x^2  = 0$ tedy zmizí všechny členy polynomu stupně vyššího než 1   (protože nahrazuji $x^2 = 0$ a $x^3 = x^2 x  \implies 0x = 0$ ) získám tedy polynomy 0. a 1. stupně, je to tak?  Takže ona úvaha na třídy ekvivalence je správná?

#4 30. 03. 2015 19:06

vanok
Reputace:   742 

↑ klinki:,
To nie je ine pomenovanie pre vseobecne polynomy prveho stupna.
Tu trieda aX+b je $a+\epsilon b$ take ze $\epsilon^2=0$ ( pozor to neznamena ze $\epsilon=0$...( cize mas jednu triedu pre kazde a,b)
Treba si uvedomit si co je $F = \mathbb{R}[X]/ (X^2)$
A co je trieda nuly?

Inac si dobre popisal dva polynomy tej istej triedy.Aby to bolo jasnejsie, mal by si popisat nasobenie v faktorovej strukture.

Iste nieco o tom najdes aj na internete.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 31. 03. 2015 18:01

aGr
Reputace:   

@kllinki proč myslíš, že D/I se dělí na $\{[0], [A], [b] \} $?

Defince říká "... množinu D lze rozložit na disjunktní rozkladové třídy vzhledem k ideálu I, který nyní chápeme jakožto normální podgrupu grupy (D, +).". Tzn. tvořím rozkladové třídy podle podgrupy (I,+). Neměli by tedy rozkladové třídy vypadat takto:

1) $[ I ] = {x^2, x^3, ..., x^2+x^3, ..., 0, ..., 5x^{100}} $
2) $[1] = {x^2+1, x^3+1, x^2+2, ...}$
3) $[x] = {x+x^2 , x+x^2+x^3, ... }$

Vím, že to je blbě neboť např. $sin x$ není v žádné z těch rozkladových tříd a přitom do D patří. Nedaří se mi ale dojít k tomu co píšeš ty - $\{[0], [A], [b] \} $.

------------------------------------

Položím tu otázku ještě jinak. Pokud ti dám za úkol vypsat jak bude vypadat $[sin x]$ jak z toho ukážeš, že se to rovná $[b]$? Z definice jsem ti dal něco co je z D a postupným přičítáním $h \in I$ by podle tvého návrhu mělo vzniknout $[b]$. A to mi nejde do hlavy.

#6 31. 03. 2015 22:04

klinki
Zelenáč
Reputace:   

Dneska jsem to diskutoval s vyučujícím a shodli jsme se na tomto:

Třídy rozkladu pro $D/I$: $\{[ax+c], [c], [0]\}$ a třídy rozkladu pro $\Bbb  R[x]/(x^2)$ jsou $\{[x^2], [c], [ax+c]\}$

Zápatí