Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím všechny fyziky :-). Potřeboval bych osvětlit menší nesrovnalost v teorii nestacionárního magnetického pole.
Modelová situace: uzavřená vodivá smyčka se zasouvá do magnetického pole, jehož
, kolmo k magnetickým indukčním čarám. Pro pozorovatele spojeného se smyčkou je pole stacionární, nebo nestacionární? Je zřejmé, že se při zasouvání mění magnetický indukční tok plochou smyčky, jenže samotný vektor magnetické indukce zůstává co do velikosti i směru z pohledu pozorovatele "sedícího" na smyčce konstantní.
Trochu jiná situace by samozřejmě nastala, pokud by se smyčka v poli otáčela - pak by se z pohledu pozorovatele spojeného se smyčkou měnil směr magnetických indukčních čar a pole by opravdu bylo nestacionární.
...ale tady? :-).
Mohl by mi někdo poradit, prosím?
↑ MartinVincens:
Jak může současně být to pole konstantní, a přitom se při tom pohybu co popisuješ měnit magnetický indukční tok tou smyčkou? Podle tebe to být zřejmé, ale mně to zřejmé bohužel není. Nebo jsem nepochopil jak to přesně myslíš. Možná lépe to popsat z pohledu vnějšího pozorovatele (toho, který je v klidu vůči zdroji toho pole).

↑ LukasM: Protože ta smyčka se postupně zasouvá do toho pole, takže se zvětšuje obsah plochy kolmé k indukčním čarám => indukční tok se mění:
, ale přitom veličina B se nemění :-)
↑ MartinVincens:
Takže to pole je nějak omezené v prostoru? Pokud ano, a na začátku v něm ta smyčka není a na konci ano, tak v průběhu toho pohybu samozřejmě nemůže být konstantní. Zdá se mi, že předpokládáš dvě věci, které nemohou platit současně.
Jinak jestli ti jde o to, jestli se tomu říká stacionární nebo nestacionární pole, to mi přijde jako zbytečná otázka (která závisí na definici těch pojmů). V tom pojetí jak je chápu já to skutečně na pozorovateli závisí. Ale to je celkem jedno. Důležitější jsou otázky typu jestli smyčkou bude protékat indukovaný proud, a na tom by se pozorovatelé měli shodnout.

Ano, prostorově omezené. Asi máš pravdu, snažil jsem se to pochopit absolutně, ale vlastně to vůbec není podstatný :-).
Každopádně díky za odezvu :)
↑ MartinVincens:
Pokud je omezené v prostoru, tak se B měnit musí. Na začátku je nulové (na místě té smyčky), na konci nenulové. V průběhu pohybu smyčka viděla zesilující pole, zesiloval tok a indukovalo se na ní napětí. Tvůj předpoklad B=konst neplatí. A je jedno, jestli je to klidná smyčka v pohyblivém poli, nebo pohybující se smyčka v klidném poli.

Myslím, že už to chápu :-). Uvažoval jsem špatně :)