Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 04. 2015 21:49

Ivana 547
Zelenáč
Škola: UHK
Pozice: student
Reputace:   

Doučujete matematiku?

Ahoj, doučuji matematiku a nějak si nemůžu udělat systém v psaní příprav a vedení hodin. Mám dálkaře, který si dodělává maturitu, je v prváku.

Máte nějaký svoje "fígle" nebo nápady? Jak probíhají vaše hodiny? Díky moc za cokoli :)

#2 02. 04. 2015 00:26

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Doučujete matematiku?

Zdravím,

neřekla bych, že u doučování (pokud nedoučuješ na objednávku nějakou skupinu k určitému cíli (např. k maturitě) a jsi pánem situace), tak psaní příprav není třeba. Jelikož spíš budeš vystavena momentálnímu požadavku a na ten musíš zareagovat.

Dálkař v prváku tedy 1. pololetí nějak zvládl, na doučování začal docházet až teď? Jak je na tom - hodně dlouho od školy, hodně zanedbaný stav, co do základů (úprava výrazu, rovnice, nerovnice)?

U dálkařů obvykle je systém takový, že mají buď přímo papíry úloh k tématům s tím, že doma musí propočítat a něco podobného bude na písemce. Samostatně takové úlohy zvládne málokdo, lepší případy zvládnou po ukázce vzorových, většina spíš očekává, že jednotlivé úlohy "spolu" vyřešíte - tedy Ty řešíš, doučovaný se na to dívá. K jednotlivým okruhům jsme dělali tak: úplně krátký úvod, spíš ukázat - kde je co v tabulkách, co které označení znamená, základní vzorce. Potom podle toho, kolik máte času, vzorově řešit jejich úlohy, úplně podrobně až do konce, do zápisu výsledku. Vyžadovat, aby také psali zároveň.

Pokud vidíš, že další látka navazuje na některou předchozí, tak zjistit, zda předchozí umí použit, jinak zpět a vybudovat "základ" z předchozí. A ukázat, proč to v nové látce potřebuješ. Opět - žádná podrobná teorie, spíš nácvik "vidím to, dělám tamto". U nové látky ukážeš příklad a řekneš, že toto jste už uměli a jak jste to dělali. Musíš být tvrdá a neustoupit.

Z učebnic - hodně poslouží Běloun a pro pokročilejší červená nebo zelená Kubíčková, Hudcová. Pokud se musí připravovat na maturitu, tak některá "modernější sbírka k maturitě" (testové úlohy), nebo materiály z nové maturity a zařazovat vzory k té látce, co probíráte.

Pokud s doučováním teprv začínáš, tak lepší si papíry se zadáním propočítat předem, alespoň odhadneš, co cca na hodině probereš. Domácí úlohy - část doučovaných se pokouší něco dělat, ale ne moc úspěšně, spíš více na hodině. 

Jak probíhají vaše hodiny?

Naštěstí, až na úplné výjimky, kde to ještě mělo smysl, již neprobíhají :-)

#3 02. 04. 2015 09:54

Ivana 547
Zelenáč
Škola: UHK
Pozice: student
Reputace:   

↑ jelena:
Díky za reakci, ono je právě problém v tom, že domů žádné úlohy nedostávají. Vždy mi jen v náznaku ukáže co má z hodiny, nejen, že to musím luštit, ale ještě k tomu přesně jak říkáš musím dohledat všechnu předchozí látku a tu s ním probrat. Vždy jen přijde s tím, co bude v písemce a to se ho snažím nějak naučit.
Probém mám v tom, že se podle mě doma nepřipravuje na naší další hodinu, takže vždycky musím zopakovat co bylo minule, předminule atd, a to je i pro mě dost unavující. Navíc tím, že to nemá v hlavě trošku srovnaný je pak další látka spíš horor.
Naštěstí by chtěl maturovat z jazyka takže pokud to nebude povinné matice se vyhne.
Občas mi přijde, že mu chybí i základy ze základní školy a jakmile řeku, že je to vzorec tak se mi div neosype :D
Poslední písemku, co psal napsal za 3, sám s tím moc spokojený nebyl, ale já skákal radostí, protože si myslím, že je to pro něj dobrý výsledek.

Řídím se učebnicemi pro gymnázium od Promethea (alespoň rámcově abych věděla co na co navazuje)
Sbírkou úloh od Petákové a realisticky.cz

#4 02. 04. 2015 15:02

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Ivana 547:

děkuji. Úlohy domu asi nemají, ale to, co bude v písemce, je pro orientaci postačující + kniha, podle které počítají (to musí mít doporučeno, nebo bude vědět některá zodpovědná spolužačka, nebo ať napíše mail učiteli, pokud se ho nezeptá rovnou). Doma se nepřipravuje z různých důvodů - buď opravdu není čas (pro práci a jiné povinností apod.), nebo hned odradí, že samostatně nespočte nic. Já jsem vždy prosila, aby dopsali alespoň, kam šlo, nebo alespoň zadání přečetli a založili si místo v sešite na řešení. Jinak jsem měla dojem, že nedělají nic (ale takových nebylo moc, spíš to opravdu nešlo i když něco zkoušeli). Někdo třeba jen zkoušel počítat, co jsme dělali a podrobně opisoval, předchozí látku, nebo propočítal, co bylo ve škole a co opět nebylo jasné. I toto pomůže dostat alesponě něco do ruky.

Asi bys měla napravit alespoň základy - úpravu číselných a algebraických výrazů (i s použitím vzorců), řešení lineárních rovnic a nerovnic (práce s intervaly), to brzdí nejvíce.  Teď u posledního výcviku (což byl opravdu hodně dobrý přístup) jsme vždy řekli na závěr látky, že toto už umíme a v nové látce ukázali, k čemu máme dojit a kde se použije některá předchozí. Vyloženě se slyšelo na takové návody. Ale to je individuální. U užití vzorců pomáhá kreslit např. tak.

Potom trochu projít tabulky, co všechno v nich je (okolo látky, co probíráte).

Poslední písemku, co psal napsal za 3, sám s tím moc spokojený nebyl,

to si myslím, že naprosto vyhovující výsledek. Mám mít za "splněno" a to je (navíc, když neuvažuje o maturitě z matematiky). Pokud to udržíte, tak to je dobré splnění účelu doučování.

Realistický je na toto dobrý, protože má hodně podrobná řešení + používá Petákovou, zkus se také podívat na červenou/zelenou, co odkazuji, na ulozto jsou.

Zápatí