Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 03. 2015 09:37 — Editoval pietro (28. 03. 2015 09:24)

pietro
Reputace:   187 

Fikcia v redoxných rovniciach

Ahojte, prikladám len na ukážku, zopár príkladov

a spôsobov vyčísľovania chem. rovníc.

Mám z toho dojem, že vyčísľovanie chemických rovníc pomocou oxidačných čísel zvádza na scestie od

skutočných valenčných pomerov v orbitáloch prvkov.

Iste sa nejednému chemikovi zježia vlasy ( ospravedlňujem sa :-)

no keď použijeme princíp "neutrality" samotných molekúl,

takzvané odovzdané a prijaté elektróny akosi kopírujú stechiometriu.

( možno by sa to dalo matematicky dokázať).

Vieme, že platí zákon zachovania hmotnosti, ktorý sa v chémii

zmení na princíp zachovania počtu chem. symbolov

v reaktantoch a produktoch.

Vyčísľovanie chemických rovníc je činnosťou, v ktorej nie je potreba

znalosti akýchsi fiktívnych oxidačných čísel.

Je dobré, keď žiaci poznajú ako vznikajú katióny z neutrálneho atómu prvku,

ale komplikovať si tým život pri vyčísľovaní chem. rovníc, nie je nutné

Matematika také prípady rieši hravo sústavami rovníc.

Oxidačno- redukčný spôsob nazerania na svet, podobne ako acido-bázický,

alebo pomocou živlov ohňa a vody, dobra a zla...

ponechajme radšej alchýmii. :-)

#2 25. 03. 2015 20:13

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Fikcia v redoxných rovniciach

Zdravím, Peter,

matematicky určitě půjde dokázat, že platí zákony zachování :-)  Tedy vyrovnat počty atomů a elektronů můžeš každou vhodnou technikou (a přidělovat poměrové jednotky můžeš také - není nutné na SI - elektrony spočteme na kopy a bude to vypadat vzhledově jinak). 

Což ale Tvoje teorie nejspíš nedovede, napsat ze zadaných reagentů a podmínek produkty reakce, což je přeci jen větší efekt zmiňovaných rovnic.

Oxidačno- redukčný spôsob nazerania na svet, podobne ako acido-bázický,

alebo pomocou živlov ohňa a vody, dobra a zla...

ponechajme radšej alchýmii. :-)

To nebyla doména dialektických materialistů (jako teorie jednoty a boje protikladů)? To jsou mi novinky :-)

#3 26. 03. 2015 09:51 — Editoval pietro (28. 03. 2015 09:23)

pietro

↑ jelena:Ahoj, ďakujem za príspevok, ale ako prosím poznanie oxidačných čísel nám určí zostavu produktov?
napr. tu:
kto(čo) ? rozhoduje o tom, že dusík bude v jednej rovnici v oxid. stave +5-->+2, v druhej v oxid. stave +5---> +4
Cu + HNO3 = Cu(NO3)2 + H2O + NO
Cu + HNO3 = Cu(NO3)2 + H2O + NO2

tiež ani oxidačné čísla sa nedajú  použiť na predpoveď výsledku reakcie..

( nesmieme zabudnúť ani na milú organiku, kde kombinácia C,N,O,H, ---> nás dovedie k miliónom rôznych molekúl bez použitia oxid.čísiel),

alebo taký oxidačno-redukčný pohľad na tieto skutočnosti

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-03/30940_oxid.GIF

#4 30. 03. 2015 22:40

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ pietro:

Zdravím, Peter, na téma jsem nezapomněla, ale nějaké jiné povinností a zájmy nedávají se ponořit do problému nějak hlouběji (a zas abych se v problému neutopila :-)

Řešíš směr - vyčíslování redox rovnic čistě matematickou cestou (soustava rovnic je naprosto v pořádku), ovšem bez ohledu na to, co by měla rovnice vyjadřovat. To mi přijde stejné, jako mít nástroj k řešení složité slovní úlohy, ale už se nevěnovat sestavení rovnic k samotné slovní úloze. Trochu ve vzduchu - ne?

Když však rovnici ax+by+cz=0 (což je zápis neutrální molekuly $A_xB_yC_z$ doplním o nějaké pravidlo, v jakém vztahu jsou A, B, C (co oxidačních čísel) a nebude to odporovat důkazům o stavbě molekul, tak tomu snad ublížit nemohu.

V organice a nejen se dost často používají necelé "zdánlivé" oxidační čísla - tak?

kto(čo) ? rozhoduje o tom, že dusík bude v jednej rovnici v oxid. stave +5-->+2, v druhej v oxid. stave +5---> +4

On snad? Také se učily takové tabulky podle prostředí (18.3), podle ředění (18.4). Nepramení Tvůj pohled z toho, že nemáš v oblibě psaní poloreakcí (to se teprv zavádělo, pokud si vzpomínám tak 40 let zpět? Na SŠ se neučilo, ale na přijímačky se učilo. Jak u vás? Děkuji a pozdravy.

#5 01. 04. 2015 10:58

pietro

Pozdravujem Ťa Jelena  a ďakujem za udržiavanie teploty v tejto téme  :-) aj za music...

ku téme Redox potenciál :

redox potencial je len pre elektrikárov  preoblečená rovnica chemickej rovnováhy,  aby tam mali svoje  oblúbené volty..    pri svojej obľúbenej teplote 25 °C v elektrodielni :-).

(Jouly  Gibbsovej energie boli nahradené elektronVoltami.)
=============================================

Univerzálnejší je pohľad na zostavu produktov a reaktantov predsa len cez Gibbsove minimum energie v rovnováhe . Odkaz

( a stále mi pri tom nehrajú úlohu žiadne oxidačné čísla)...

#6 01. 04. 2015 21:11

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Pozice: student
Reputace:   42 

↑ pietro:
Problém v tom, proč se neučí vyčíslovat soustavou rovnic na gymnáziu, je soustava rovnic. Stačí se podívat, jak to vypadá v sekci ZŠ a SŠ matematiky.
Celkově mi tvůj přístup (neuraž se) v lecčem připomíná můj neskonalý odpor k derivaci podílu, kterýžto téměř vždy derivuju jako součin dvou funckí $\frac{a}{b}=a\cdot b^{-1}$ Spousta lidem ten můj postup přijde složitější, já jsem ale spokojen, že si nemusím pamatovat další pravidlo.

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

#7 02. 04. 2015 11:58

pietro

↑ houbar: Ahoj a ďakujem za správu :-)

Len tuším, že mi niečo nesedí a neviem sa asi riadne vyjadriť, nevadí zatiaľ ... až sa tlakové níže ukľudnia.

Zápatí