Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
měl bych dotaz, jak je to se zákonem akce a reakce u tohoto příkladu. Pokud bych na jednu podlahu (která je připevněna ke kolečkům, tedy se může pohybovat) připevnil 2 magnety (které se odpuzují), tak podle toho co jsem vyzkoušel se podlaha nikam nepohne. Pak mě napadlo, co kdyby byl jeden slabší. Kdybych si místo magnetů představil lidi, kteří se přetahují o lano, tak pokud by jeden netahal dostatečně silně, určitě by se někdo z nich k tomu druhém přitáhl. Nic méně u magnetů mi přišlo, alespoň co jsem zkoušel, že se oba od sebe odpuzují stejně velkou silou. Jak velká je tato síla? Jako síla silnějšího magnetu, nebo rozdíl sil magnetů a nebo je to ještě jinak? Může za toto zákon akce a reakce, nebo to souvisí s nějakým jiným zákonem? Například proč, když vystřelíme z pistole, tak kulka letí dopředu o mnoho více, než pistole dozadu, ale zároveň by měla na oba předměty působit stejně velká síla? Může za to jejich rozdíl hmotností? A ještě otázka k magnetům, to, že se podlaha nikam nepohybuje, je v důsledku toho, že jsou oba magnety na jedné ploše, takže pokud se první magnet odtáhne od druhého, tak se druhý také odtáhne od prvního a tím pádem podlaha se nikam neposune?
↑ Ravda:Ahoj, myslím, že máš dobré pozorovacie schopnosti ( pre fyziku).
Tak si v kľude prejdi zopár základných poznatkov ( aj na Wiki) na tému magnetické pole, a hybnosť , impulz sily a linky.
Určite z toho niečo vyskladáš pre svoju mozaiku.
DObrý den, mám dotaz, sice je to asi uplně primitivní příklad, ale nějak mi to podle výsledků nevychází. žena o hmotnosti 60 kg vyskočila 4 metry daleko, přičemž horizontální složka její rychlosti byla 8 m/s. Jakou práci vynaložila?