Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj potřebovala bych poradit s příkladama.Díky za pomoc.
↑ Monika Kolbuchova:
Ahoj -),
nulový bod v prvém případě jsi určila správně; rozdělení na intervaly je také správně, ale zbytek už správně nevypadá.
Řešíš nerovnici pro prvý interval, ale nakonci ti zůstane jen rovná se a ne menší nebo rovno? To ti uteklo, kro mtoho, napíšeš, že výsledkem je množina obsahující jeden prvek a ten prvek ti vyšel z řešení nerovnice v prvním intervalu, kam samotný prvek ani nepatří a naopak pro druhý interval píšeš prázdnou množinu, když tam prvek patří?
Jen ten začátek nějak mne bolí halva, tak zbytek je na tobě:
Nezaručuji správnost, mne se teď špatně kouká na obrazovku, tak to dělám spíš po paměti .(
PS: Dávej si větší pozor při roznásobování, ve druhém případě jsi mínus jedničkou před závorkou roznásobila pouze x a už ne číslo tři.
EDIT:
Druhý příklad si přepočítej, máš správně určené nulové body a itnervaly, zbytek je špatně, krom toho jsi nepostnula řešení třetího intervalu. Zkus se podívat na řešení, které jsem psal já výše a řeš obdobně (nepůjde tentokrát o intervaly, protože jde o rovnici, tedy budou ti vycházet, jak jsi správně naznačila, pouze čísla, respk. množiny s jedním prvkem, u kterých musíš pokaždé - tj. třikrát - hledat průnik s intervalem, ve kterém řešíš!).
Hlavně si dej tentokrá větší pozor na roznásobování, dělají se v tom chyby stále (nepozornost to je normální), ale pro výsledek je to špatné, krom toho tvá znaménka (defakto také roznásobování) se mění jak se jim zachce ;-).
Oki? =o)