Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 04. 2015 20:49 — Editoval xstudentíkx (05. 04. 2015 20:49)

xstudentíkx
Škola: VŠE
Pozice: student
Reputace:   26 

Pára a vajíčka

Ahoj,

jelikož jsou tu ty Velikonoce. Napadlo mě si jít udělat vajíčko natvrdo. Mám doma přistroj na tousty a je k němu připojeno téměř stejné zařízení jako je zde na obrázku. Rozdíl je jen v tom, že se dají dělat maximálně 4 vajíčka místo 6, což však neovlivňuje mé otázky.....

Je zde podobná odměrka jako na obrázku, kde si zvolíte jak moc chcete mít vajíčka udělaná. Platí zde přímá úměrnost- čím více chcete mít vajíčko udělané, tím více vody dáte. Což je zřejmé. Další věcí je však to, že čím víc vajec chcete udělat, tím méně vody dáte. Což je vidět i z obrázku. S časem by to dle mě mělo být tak, že čím více vody, tím delší doba na vypaření.

Ještě chci dodat, že se do vajíčka udělá drobná dírka a je umístěno dírkou nahoru a pára z "uzavřeného" prostoru utíká horní dírou, která je v obrázku rovněž trochu vidět. Pod vajíčka, která jsou umístěna v plastovém držáku se nalije dané množství vody a zapne se tlačítko (nic dalšího se neovládá), po vypaření veškeré vody se přístroj sám vypne.

Nejsem si jistá proč platí nepřímá úměrnost, čím více vody, tím méně vajec. Myslím si, že důvod je tento:

Více vajec zabere více místa. Pára (plyn) je tedy více stěsnána a molekuly tak urazí kratší vzdálenost. Při kratší vzdálenosti tak předají rychleji svojí pohybovou energii (Jsou tedy rychlejší a a rychlejší pohyb=větší teplota). Z toho plyne, že vajíčka dostávají více energie, když jsou 4 než když je jedno. Proto stačí méně vody, která by na 1 vejce nestačila.

Zajímá mě zda je má úvaha správná.

A dále mě zajímá co se děje s vajíčkem. Ta dírka ve vajíčku je zde proto, aby se do vejce mohly molekuly dostat. Z vajíčka po určité době začne drobně "vytékat" bílek, právě touto dírkou. A někdy se objeví praskliny na skořápce. Zajímá mě co se děje s tím bílkem, jelikož mi to trochu nesedí. Když totiž rychle se pohybující molekuly předávají svojí energii molekulám vajíčka, tak ho ohřívají (molekuly ve vejci zrychlují) a teoreticky by se (dle mé úvahy) mělo vajíčku měnit spíše v plynou látku než pevnou. Zajímá mě co se tedy s vajíčkem děje a jak je to s tím popraskáním. Dle mého by popraskání spíše měla způsobovat vysoká teplota. Jelikož pevné látky zabírají méně objemu, než kapalné a plynné, tedy jejich zvětšení nepředpokládám.

Napadlo mě to při čekání na to dané, "loudavé" vejce :)

http://www.imagehosting.cz/images/varicvajec.jpg

#2 05. 04. 2015 23:38

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Pára a vajíčka

Zdravím,

Více vajec zabere více místa.

ano, potom je objem pro páru menší. Také, pokud, vajíčko alespoň částečně ve vodě ponořeno, tak více vajíček "vytlačí" hladinu vody výš, než 1.

A dále mě zajímá co se děje s vajíčkem. Ta dírka ve vajíčku je zde proto, aby se do vejce mohly molekuly dostat.

spíš naopak unikat - vajíčko má pod skořápkou takovou vzduchovou bublinu, tak propichujeme proto, aby skořápka tlakem nepraskla a aby vajíčko po oloupání mělo hezčí vajíčkovitý tvar (ne takový stlačený až dovnitř z jednoho konce).

Zajímá mě co se děje s tím bílkem, jelikož mi to trochu nesedí.

když se podíváš na strukturu bílkovin, což je hlavní hmota tvořící vnitřek vajíčka, tak dochází k denaturaci bílkovin, tedy ke změně struktury uspořádání bílkovin. Je to proces nejen fyzikální, ale i chemický. Úrčitě bude mít místo i nějaké to odpařování, ale primární při vaření nebo smažení je právě denaturace.

Z místních opavsko-mendlákovských zpráv - v tomto roce jeden z projektů ChemQuest se zaměřoval právě na vejce a byl vítězný :-)

Tak snad ještě někdo z kolegů přidá doplnění.

Zápatí