Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny matematiky,
mám takový problém s jednou úlohou, která se týká měřítka mapy - už dlouho jsem tento typ úloh nedělal, tak jim úplně nerozumím.
Zadání:
Hřiště je na mapě s měřítkem 1 : 10 000 znázorněno jako čtverec o obsahu 1 cm2. Mapa, na níž je hřiště znázorněno jako čtverec o obsahu 4 cm2, má měřítko:
A 1 : 2 500
B 1 : 5 000
C 1 : 20 000
D 1 : 40 000
Nevím jestli na to jdu vůbec dobře, ale zkusil jsem využít poměru mezi měřítky (vše jsem převedl) a mezi vzdálenostmi (odvodil z obsahu) a z toho jsem vypočítal, že mi měřítko vyšlo 1: 20 000.
Mám to dobře, nebo jdu na to úplně špatně a měl bych se víc na tento typ úloh podívat, popřípadě by pomohlo malé popostrčení.
Díky za jakoukoliv pomoc.
Ahoj, např. můžeš řešit takto:
1 cm na mapě odpovídá 10 000 cm ve skutečnosti, tj. 0,1 km
na mapě je tedy
ve skutečnosti
Sestav trojčlenku a pak přepočítej zpět na cm (nebo logicky uvažuj, kolik bude čtyřikrát tolik...). Půjde to? ;)
↑ gadgetka:
Nemyslím.
Číslo z mierky 1: ... hovorí, akým číslom sa delila pôvodná dĺžka, keď vznikala dĺžka na mape, čiže akým číslom treba násobiť číslo z mapy, keď "vyrábame" príslušnú skutočnosť.
Pozemok má stranu 10 000 cm.
Tá je po novom znázornená úsečkou dlhou 2 cm.
Pýtam sa: 
x = 5000
Mierka je
.
(Keď je strana na mape väčšia, zmenšenie je menšie.)